Hallucinerend effect bij Iris van Herpen en Louis Vuitton

09 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Naamloos-1

Na New York en Milaan blogt John de Greef nu over de modeweek in Parijs waar de collecties voor winter 2016/17 over de catwalk gaan.

Woensdagochtend was Louis Vuitton de laatste show op het programma in Parijs. Een spannende show vol fragmenten en weerspiegelingen.

‘Holografische’ betovering

De Amerikaanse Vogue-mentrix Anna Wintour kwam kijken voor de andere toeschouwers dinsdagmiddag  toegang kregen tot de Iris van Herpen-presentatie. Onder die anderen waren de meest belangrijke vertegenwoordigers van de internationale pers, zoals Vanessa Friedman, de New York Times-modecriticus. De Nederlandse Iris van Herpen wordt momenteel wereldwijd bijzonder gewaardeerd.

Iris van Herpen showde intrigerende 3D-jurkjes
De bijzondere ontwerpen van Van Herpen betoverden

Weerspiegelend en gefragmenteerd

Het schip-achtige gebouw van de Louis Vuitton-fundatie aan de rand van het Bois de Boulogne leek woensdagochtend verdacht veel op een moderne Ark van Noach. De Parijse hemel plensde met kracht neer. En al die dure Louis Vuitton-kleren en -schoenen van de Louis Vuitton-bezoekers gingen onder en verzopen lelijk.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Snel uitgereikte paraplu’s konden niet op tegen de zondvloed. Binnen in de showtent met een in zwart/wit gefragmenteerd patroon op de grond stonden schuine (omvallende?) pilaren van glaspiegeltjes, voor een deel moedwillig gebroken. Een tikje apocalyptische setting, mede door het klamme gevoel aan de natte leden, maar ook vreemd hallucinerend door al die weerspiegelende stukjes.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nicolas Ghesquière, de creatieve man achter de Louis Vuitton-mode, verhoogde het aangenaam onwerkelijke effect met een collectie die een gedeconstrueerde, maar ook samenhangende indruk maakte. Alsof de schaar in allerlei iconische elementen, ook die van concurrerende modehuizen was gezet.

Sjaals van Hermès, het getailleerde bar-jacket van Dior en allerlei bekende Louis Vuitton-dessins waren eerst verknipt en vervolgens geassembleerd tot een aandachttrekkend en vooral optimistisch nieuw geheel.

Naamloos-2

Jong, energiek soms opvallend kleurig en ondanks allerlei bekende referenties nieuw. Hallucineren met mode bleek een prima ervaring en een goed besluit van de lange modeweek in Parijs. Nu nog opdrogen.

Naamloos-3