Voor kerst 2015: een ongevaarlijke rookworst op borst en buik

02 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Het designcollectief MOAM werkte weer samen met HEMA. Het resultaat is een beslist fijne feestcollectie voor vrouwen. Slechts de rookworsttrui is sekseneutraal en ook geschikt voor de mannenborst en -buik.

De samenstelling van het MOAM-collectief wisselde, maar de dagelijkse leiding (de jonge en vasthoudende Martijn Nekoui) en de begeleiding (onder andere de wijze stylist Frans Ankoné) bleven hetzelfde.

Zo ook de uitdaging om voor de HEMA een speciale feestcollectie te maken. Dat resulteerde een jaar geleden in een aanbod voor vrouw en man.  Het deel voor de HEMA-heren overtuigde toen minder, dus dat is nu achterwege gelaten.

Bewust dom

De man die toch graag iets uit de MOAM voor HEMA feestdagencollectie wil dragen kan de aanschaf van de Rookworsttrui overwegen, want die is sekseneutraal. Vorig jaar was het witte T-shirt overdekt met glanzende worsten erg gewild. En de trend van bewust domme kersttruien voor de feestdagen houdt voorlopig nog wel aan. Dus hap gerust toe. Dit vlees is opvallend, maar ongevaarlijk.

Comfortabel

Afgezien van de grappige worsttrui is de 14-delige collectie, verkrijgbaar vanaf 8 december, overigens een serieuze en geslaagde poging om voor een zeer betaalbare prijs feestelijk getinte, maar comfortabele mode te ontwerpen.

Daarbij zijn de diverse items (inclusief panty en een ketting) ontworpen voor een flink maatbereik (van XS tot XXL), onderling goed te combineren en zullen ze ook na 1 januari 2016 nog lang hun waarde behouden. Nog een pluspunt: de kleren zijn zo verantwoord mogelijk gefabriceerd.

Het verantwoordelijk collectief onder leiding van Nekoui (27), dat tekende voor design, ontwikkeling en deels ook voor de promotie van de HEMA-feestmode, bestond dit jaar uit slechts drie fris afgestudeerde ontwerpers: Joanne de Hoop, Christa van der Meer en Aniek Zinken.

Complimenten aan het MOAM-team voor de opvallende verfijning die ze in de ontwerpen en uitvoering wisten te leggen. Bijzonder om te zien wat er allemaal aantrekkelijk geproduceerd kan worden voor een uiterst geringe prijs als de oplage van de confectie groot genoeg is. Zo kost het omslagjasje € 50 en de top met geheel geplooide rug € 25.

Expressief

Eerder dit jaar bundelde MOAM de krachten van vijf afgestudeerden om in samenwerking met onder meer het Rijksmuseum, KLM, Philips en het Textielmuseum tot een veel expressievere collectie te komen.  Goed om te zien dat onder de MOAM-paraplu zo divers werk tot stand kan komen.