Dries Van Noten kan subliem vloeken

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP Photo'

In Parijs zijn de shows voor zomer 2016 van start gegaan. Met direct een absoluut hoogtepunt: de presentatie van de Belgische Dries Van Noten. Hij toonde de kunst om met zeer diverse kleuren en opvallende dessins een bijzonder levendig modebeeld vol contrast én glamour samen te stellen.

John de Greef, moderedacteur van Elsevier volgt de shows van een afstand. Komend weekend neemt hij zijn plaats in aan de catwalk in Parijs.

Aandachttrekkende dessins

Goed, de natuur heeft het altijd al bewezen. Contrasterende kleuren en de meest uiteenlopend patronen kunnen eigenlijk nooit vloeken. Maar met kleding kijken we daar toch echt anders tegenaan. En Dries Van Noten brengt daar op verrassende wijze juist weer verandering in. Dries kan subliem en met veel visie vloeken.

Dries Van Noten heeft namelijk zijn geheel eigen wijze van het combineren van opvallende kleuren en aandachttrekkende dessins. Dat heeft hij al vaker vertoond.

Maar met zijn nieuwe zomercollectie, gepresenteerd op de prachtig-tergende tonen van een live spelend Balanescu-strijkkwartet, bewees Van Noten echt dé meester te zijn in het combineren van verschillende elementen en stijlen.

Hoog niveau

Met rijk borduurwerk en glanseffecten, heel veel geprinte waaierdessins, doorschijnende tule maar ook mannelijke jasjes in doffe wol, shortjes en lange rokken en asymmetrische ruches. Met ook nog  allerlei referenties aan de jaren veertig en tachtig schilderde Dries Van Noten een compleet nieuw beeld.Op hoog niveau, en dat was niet alleen te danken aan de extreem hoge plateauzolen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Soms is het even wennen, zoals hij de diverse zaken samen bracht en liet knallen. Zoals het opmerkelijke effect van een roze satijnen bh over een doorschijnende, maar gedessineerd shirtje waardoor het lichaam heftig getatoeëerd lijkt.

Maar de fascinatie wint snel. Gevolgd door het prikkelende gevoel om allerlei bekende elementen in een totaal nieuwe context te zien.
Zo bleek glamour ook in een wat doffere, soms zelfs duistere uitvoering te kunnen stralen. En knalkleuren blijken onverwacht chique.

Via de website van Dries van Noten kunt u kijken naar de video van de show.