Stedelijk Museum opent de deur voor Danie Bles-confectie

29 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'Jeroen Snijders'

ByDanie, de modelijn van styliste Danie Bles, kon met sponsoring van make-up merk Maybelline New York woensdagavond in het Stedelijk Museum in Amsterdam getoond worden. Een uitzonderlijke locatie voor niet zo uitzonderlijke confectie.

Danie Bles (37) is een leuke styliste met een goed ontwikkeld gevoel voor publiciteit. Dus koos zij de omloop bovenaan de befaamde, historische trap van het Amsterdams Stedelijk Museum als locatie voor een show.

En ze weet wat mode is! Dat is haar met de paplepel ingegoten door papa Jos Bles, agent voor vele modemerken. En daarbij weet ze – met jaren ervaring als personal shopper onder andere voor Leontine Borsato en Sylvie Meis – nog beter wat haar clientèle wil.

Tel dat bij elkaar op en je hebt de basis van het modelabel ByDanie en de basis voor het succes daarvan. ByDanie is confectie waarbij de originaliteit vooral schuilt in het handig en goed bijeensprokkelen van voorstellen die al in de mode circuleren.

Ingrediënten

Niks mis mee, want zo werken stylisten. Ze shoppen links, ze lenen rechts en mixen de diverse ingrediënten. Een brok Saint Laurent, een stevig stuk Isabel Marant en nog een snufje franje en exotische dekenmotief à Ralph Lauren. Plus een eigen sausje….et voilà! de mode met een bohémiensmaakje kan opgediend worden.

Mode die Danie een actuele look wist te geven. Bijna alle kledingstukken toonden tijdens de vrij bescheiden show een aangenaam vintage-gevoel.  Geen spiksplinternieuwe blingbling, maar wel de geruststelling van vertrouwde en veel gedragen garderobestukken.

En de wijze waarop een en ander met brillen, loafers en glittersokjes was samengevoegd, verraadde nogmaals de styling-kwaliteiten van Danie Bles. Maar met de beste wil ter wereld kan ik, of wie dan ook, ByDanie geen oorspronkelijke mode noemen of het werk van een origineel ontwerper.

Revolutionaire show

Natuurlijk, de ruimte van het Stedelijk is voor veel zaken af te huren. En geen conservator claimde dat Bles in het Stedelijk thuishoort.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Toch schuurt het om in hetzelfde kunstgebouw, waar 48 jaar geleden de meest revolutionaire modeshow die ooit werd gehouden in Nederland plaatsvond, bijeen te komen voor weinig uitzonderlijke confectie.

Die unieke show was toen van Emmy van Leersum en Gijs Bakker. Een happening waar geen beeld van bewaard is, maar die afgelopen jaar wel herdacht werd met de expositie De Show van Gijs+Emmy.

Misschien een goede aanleiding voor het Stedelijk om zelf weer eens de regie in handen te nemen en de unieke locatie beschikbaar te stellen voor modevormgeving die verder reikt. Ik klim er graag de trap voor op.