Het sensuele werk van Arie Vervelde nu te kijk en te koop

19 november 2014Leestijd: 2 minuten

Eind juli overleed de veelzijdige mode illustrator Arie Vervelde. Een groot deel uit zijn verrukkelijke, getekende oeuvre is van 28 tot en met 30 november te kijk en te koop. Geheel in de geest van Vervelde, die zijn werk graag ruim gedistribueerd zag, vallen de prijzen bescheiden uit.

Is er een leukere en mooiere manier om mode te verbeelden dan het maken van een illustratie? Hoe fijn fotografie en film ook zijn, in mijn subjectieve beleving is een geslaagde modetekening om het eens lekker chique te zeggen: Hors Catégorie. Onvergelijkbaar.

Uit Milaan

En zeker de tekeningen van Arie Vervelde (1951-2014), voor het merendeel vervaardigd in de jaren tachtig voor vooraanstaande tijdsschriften en modehuizen in zijn toenmalige woon- en werkstad Milaan.

Hoe imposant, voortreffelijk getroffen, hoogst informatief, maar ook uitbundig en soms sexy Arie’s tekeningen zijn, heb ik de afgelopen tijd weer goed kunnen zien.

Al vorig jaar had ik me aangemeld om een deel van het werk van mode-illustrator en goede vriend Arie Vervelde te archiveren. Een klus die ik niet kon klaren. Maar het bekijken en de allereerste ordening waren al een genot.

Schatkist

Arie’s aangekondigde dood (in de akelige vorm van een kwaadaardige hersentumor) kwam toch veel sneller dan verwacht. En zijn hulp en visie was gewenst. Zijn ladekasten vol tekeningen bleken moeilijk te rangschikken of te catalogiseren. Maar wat vormden ze een geweldige schatkist.

Zelfs voor Arie, die zich liever met heden en toekomst bezighield en inmiddels op allerlei andere technieken (digitale fotografie) en andere media (Facebook) was overgestapt, bleek zijn oude werk aanstekelijk.

De stapels tekeningen gaven aanleiding om bijzondere herinneringen op te halen, zoals de dagen dat hij voor het vooraanstaande en hoogst artistieke merk Comme de Garçons tekende. Erg bekommerd over overlevering van dergelijk momenten achter de schermen was de met een Grand Seigneur onderscheidde Arie overigens niet. Hij ging vooral op zoek naar actuele aspecten in zijn archief en was vooral blij dat hij zijn werk met zovelen had mogen delen.

Meesterlijk

Zijn mode illustratie-archief is nu doorgespit en grotendeels ingelijst en wordt vanaf vrijdagmiddag 28 november  een weekendlang tentoongesteld in de Amsterdamse Westergasfabriek. Daar vindt dan ook Meesterlijk, hét event voor design, toegepaste kunst en food, plaats.

Fotograaf John de Koning heeft de enorme klus geklaard om de tekeningen vast te leggen voor een beeldarchief.

Rijksmuseum

Wie wil kan op deze ARIE FOREVER-expo ook werk aanschaffen. Het merendeel van zijn originele modetekeningen is vrij fors van formaat en kent een bescheiden prijs van een paar honderd euro.

Er is ook enig kleiner werk te koop vanaf 50 euro. De opbrengst wordt gebruikt om het gat in het huishoudboekje, dat Arie’s ziekte sloeg, te dichten. Het Rijksmuseum heeft vorige maand al ruim twintig tekeningen aangekocht.