Overleden Oscar de la Renta (82) was lieveling van first ladies

21 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

De benoeming vorige week van zijn opvolger in zijn Amerikaanse modehuis heeft de van oorsprong Dominicaanse ontwerper Oscar de la Renta (82) nog net mee mogen maken. De in 2006 gediagnosticeerde ziekte kanker werd hem maandag fataal.

Als een ware Latin-lover leek de vrouw die hij kleedde vaak belangrijker dan zijn eigen status als hoofdontwerper van zijn New Yorkse modehuis.

Ode

Zijn collecties waren vooral een veelzijdige ode aan de vrouwelijke elegantie en blonken uit door optimistisch kleurgebruik. De hele carrière van de in 1932 in een gegoede familie in Santa Domingo in de Dominicaanse Republiek geboren couturier De La Renta was nauw verbonden met invloedrijke dames waarvoor hij graag ontwierp.

Het was de befaamde redactrice Diane Vreeland die hem begin jaren zestig adviseerde om zijn baantje in de Parijse couture (waar hij via de Spaanse Balenciaga was terechtgekomen) op te geven en confectie te gaan ontwerpen voor de Amerikaanse Elizabeth Arden.

Zijn huwelijk met de invloedrijke hoofdredactrice van de Franse vogue Françoise de Langlade bracht hem extra bekendheid. In 1973 werd hij vermaard als een van de Amerikaanse ontwerpers die in de zogenoemde Batlle of Versailles op Franse grond met hun sportievere mode en donkere modellen meer bijval oogstten dan een vijftal gerenommeerde Franse couturiers.

Voor de vrouw

De la Renta startte in Amerika zijn eigen label en modehuis dat vooral bij society vrouwen (ladies who lunch’) geliefd werd. In de jaren negentig keerde Oscar de la Renta terug naar Parijs en de haute couture door ook voor huize Balmain te werken.

Juist zijn affiniteit met de oude Europese couture en de wijze waarop hij tegemoet kwam aan de praktische eisen van moderne Amerikaanse vrouwen brachten hem roem. Zijn mode stond sterk ten diensten van de vrouw.

Veel presidentsvrouwen deden een beroep op De la Renta voor een bijzonder representatief moment. Betty Ford, Nancy Reagan, Hillary Clinton en Laura Bush droegen zijn creaties. Het duurde even, maar uiteindelijk presenteerde ook Michelle Obama zich in De la Renta (haar relatie met de society-ontwerper werd door velen aanvankelijk koel tot lauw genoemd)

Opvolger

De la Renta kwam vorig jaar nog  groot in het nieuws toen hij de in ongenade gevallen Brit John Galliano achter de schermen mee liet werken aan zijn collectie.

De veeleisende ontwerper Galliano werd uiteindelijk niet zijn opvolger. Vorige week werd de eveneens Britse Peter Copping benoemd als creative director bij Oscar de la Renta. Hij verlaat daarvoor modehuis Nina Ricci in Parijs.

Na het overlijden van zijn eerste vrouw hertrouwde de ontwerper in 1989 en werd stiefvader van drie kinderen en adoptievader van een zoon. De vele malen onderscheiden De la Renta laat negen kleinkinderen achter en was zeer betrokken bij liefdadigheidswerk voor kansloze kinderen.

Dromen

In een interview in Elsevier in februari 2008 onder de toepasselijke titel: ‘Ik probeer de dromen van vrouwen te vervullen’ ging De la Renta (die nog altijd met een sterk Latijns-Amerikaans accent sprak) in op zijn betrokkenheid bij het welzijn van kinderen.

‘Het gekke is, ik heb dit soort dingen nooit gepland. Het is iets waarmee ik heel in het klein begon en dat bleef groeien. Maar het is belangrijk voor me. Ik kom uit een erg arm land, maar ikzelf heb veel geluk gehad. Ik heb veel gekregen. Dit is voor mij een manier om terug te geven. De vreugde van ontvangen zit in het geven. Delen met anderen is belangrijk.’