Wintermode: vechtjassen met flinke klodder mosterd

16 januari 2013Leestijd: 3 minuten

De vele ontwerpers met of achter een klinkende modenaam in Milaan hebben samen geen opvallend sprankelend, maar wel een realistisch en goed grijs winterseizoen 13/14 voorgeschoteld.

Winnaar daarbij is de klassieke wintermantel in wol.  Maar het dikgevulde, doorgestikte nylon Moncler-jack vocht terug. Vrolijk met  Schotse strijdersrok!

Opmerkelijk: shabby of slordig hadden bij de modeshows in Milaan vrijwel geheel plaats gemaakt voor een nieuwe netheid met – wie de paar volle baarden even niet meetelt – weer veel keurige jonge mannenhoofden.

Vaak erg goed gelijkende koppen (knap gekapt en gemake-upt) presenteerden gehele collecties. Zelfs truien (vaak met grafisch motief) zien er braver uit dan we ons kunnen herinneren van de laatste jaren.

Geloofwaardig volwassen

Het belangrijkste modenieuws: de twee verschillende stijlen ‘casual’ en ‘klassiek’ zijn  geheel versmolten tot één gestroomlijnd beeld waarbij traditionele vormen, zoals winterjassen, soms sportief oogden.

Het luxe Ferragamo toonde jassen in een mix van allerlei materialen, in een show geheel in de sfeer van een natgeregende grote stad in de avond (uiteraard Manhattan). De voorheen soms te opzichtig kostbaar uitgevoerde en nogal bedachte Ferragamo-mode bleek nu een geloofwaardige en volwassen aankleding voor deze urban setting.

Ook opmerkelijk was de bijzonder geslaagde Emporio-collectie van Giorgio Armani: klassiek en sensueel sportief met ook sterke kleuren, waarbij vooral mosterdgeel prima overtuigde. Een flinke klodder mosterd geeft overduidelijk pit! Maar ook petrol, groen, gestold bloedrood en acid blue trokken terecht de aandacht naast de vele grijzen.

Nieuw in neopreen

Zijn hoofdcollectie was elegant en sportief en aanmerkelijk coherenter en eigentijdser dan bij vorige shows, maar de tweede lijn van Giorgio Armani, de Emporio-collectie, was werkelijk een voortreffelijke voorzet. Modieus zeer goed gelukt, zonder gekkigheid. Met veel geslaagde materiaal-experimenten waarvoor het stugge duikerspakkenmateriaal, neopreen, model had gestaan.

Op atletische broeken, soms maillot-strak, maar niet mallotig of te vrouwelijk, gingen verkorte, strakke jasjes. En tops in doorgestikt reliëf of truien in pluizig bont-chenille. Extra het vermelden waard: de Emporio-tassen, stoer en elegant tegelijk.

Reliëf jassen

De klassieke winterjas (vele in koetsier- of portierversie met bontkraag en double – breasted knopen over buik en borst en met een ceintuur op de rug) is aan de winnende hand.

Bij Canali, de pakkenmaker, waren ze er ook dol op, maar al die jassen konden niet verhullen dat Canali voor alles een pakkenmerk is. En perfecte pakken zijn weinig spannend modeshowmateriaal, hoewel Canali dit keer gelukkig afzag van het oppeppen met allerlei wufte sjaaltjes zoals vorig seizoen.

Doorgestikte effecten

Moncler, het merk van de warmdoorgestikte skijacks, vocht terug tegen de klassiek winterjas. Het merk en de Michelin-mannetjes-jacks zijn razend populair. Bij de Monclershop in Milaan stonden wachtrijen buiten voor de uitverkoop binnen. Moncler gaf een verrukkelijke modeshow met allerlei dwaze, maar leuke voorstellen geïnspireerd op Schotse strijders in ruitrok.

Alles, inclusief aan een skistok gespietste harnassen in het sneeuwdecor, rare capes en heel veel doorgestikte effecten ter meerdere eer en glorie van het warme winterjack dat eerdaags zo maar door de wintermantel verdrongen zou kunnen worden.   Als alle berichten juist zijn krijgt de Amsterdamse P.C. Hooftstraat een Moncler-winkel, dus in Nederland blijven we een jack-land.

Mosterd-okergeel

Bij de Calvin Klein Collection ook veel gewatteerde en doorgestikte ontwerpen, dunner en met een reliëf dat aan autobandprofiel deed denken.  Mooi zoals casual en klassiek hier op uitgesproken sportieve wijze versmolten tot een stijl.

Bij Gucci sloeg de modemeter juist de elegantere kant op, door veel slanke pakken in ruiten en militaire jassen in lichtblauw en korte blousons en truien in mosterd-okergeel. De collectie was stukken meer uitgesproken dan vorige seizoenen.

Bont en rock’n’roll

Fendi vergat niet dat het van oorsprong een bonthuis was, maar wist met allerlei vergrijsde tinten ook het wollige winterbeeld goed neer te zetten. In een show waarbij de modellen eindeloos als op een Escher-tekening rondjes over trappen en platforms liepen.

Ook flinke bontjassen en bontgarneringen bij Diesel Black Gold waarbij juist zeer diverse jongens in beeld kwamen: lang of heel kort haar, meisjesachtig of ruw met tatoeage tot over de adamsappel, en natuurlijk de onvermijdelijke Freud-baarden (drie zelfs).

Deel van de jassen en jasjes deed goed aan de trend voor winter 13/14 mee. Uiterst sober of in een koetsier- annex Sergeant Pepper-uitvoering met veel knopen. Glanzende smokingpakken brachten de al niet zo samenhangende collectie uit het evenwicht doordat ze teveel gedateerde rock-n-roll vertolkten.  En die stijl doet voor winter 13/14 niet mee.