stijl

Modeweek Parijs en Milaan: optimisme op de catwalk

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De shows in Milaan en Parijs waren opvallend positief. Elsevier selecteert uit duizenden voorstellen tien kenmerkende outfits.

De vele creaties die ontwerpers van naam in Milaan en Parijs voor voorjaar 2016 toonden, zullen uiteindelijk ongetwijfeld op straat terechtkomen. Vrijwel exact zoals ze werden gepresenteerd, maar dan wel vaak met een voering voor minder doorkijk en met minder dramatische

make-­up of aandachttrekkende accessoires. Of geïnterpreteerd door anonieme confectie-ontwerpers die de belangrijkste shows optimaal volgen om geen trend te missen voor hun ‘vertaalwerk’.

Satijnglas

De getoonde mode was uitermate geva­rieerd, van zwart tot zacht getint, robuust of romantisch tot bijzonder kleurrijk en druk gedessineerd. Zachte satijnglans, mooie kantjes, veel doorschijnend wit en andere lichte tinten vormden het meer lieflijke, op ouderwetse lingerie geïnspireerde aanbod voor de vrouw.

Het tot dagelijkse kleding gepromoveerde ondergoed kreeg concurrentie van vele variaties op mannenoverhemden en (vaak verknipte) pakken. Maar het meest opvallend was een overdaad aan vrolijke kleuren, speelse strepen en soms wilde dessins, vaak naar Afrikaans voorbeeld.

Rokken

De hang naar een exotischere stijl bracht een positieve sfeer op de catwalk, hoewel de expressie van de modellen daaraan niet bijdroeg. Een enkele keer was er een vriendelijk glimlachje, maar meestal bleef het door de modeontwerpers aanbevolen modelgezicht neutraal. De presentatie van de weelderige en vrolijke mode verdraagt blijkbaar weinig afleiding.

Opvallend was de tendens naar ruime vormen en rokken die tot op of over de kuit reikten. Elsevier selecteerde uit de duizenden ontwerpen op de catwalk tien outfits van prominente ontwerpers die samen de mode voor het komende zomerseizoen
samenvatten.

Van links af: Dries Van Noten combineerde vele dessins, Gucci: lange rokken en sierlijke pak, Marni: veelkleurig en optimistisch, Valentino’s inspiratie was Afrika

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.