Voor naar werk of een feestje: zo vindt u een goed maatpak

24 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Een kledingstuk is maatwerk als het speciaal voor één persoon wordt gemaakt. Een goed maatpak zit perfect en camoufleert moeiteloos fysieke imperfecties.

Ook voor mannen met een specifieke smaak of voorliefde voor hoge kwaliteit is maatwerk een traktatie. Hoe kiest u een goed maatpak? Elsevier STIJL geeft vijf tips voor de aanschaf van een pak dat speciaal voor u is gemaakt.

1. Bekijk van tevoren voorbeelden van pakken en stijlen. Dit helpt ook om een idee te krijgen van het enorme stoffenaanbod.

2. Verdiep u in het vakmanschap van de kleermaker of modezaak. Vraag bijvoorbeeld of u enkele pasgemaakte kledingstukken kunt zien.

3. Zoekt u een zakenpak of iets voor een feestelijke gelegenheid? Gaat u het pak regelmatig of minder vaak dragen? Stem daar prijs en materialen op af.

4. Investeer in een full of half canvas binnenwerk en in kwaliteitsstoffen.

5. Als een pak langer mee moet: overweeg een Dutch construction: een tweede broek.

6. Vraag gerust of er extra kosten zijn en laat alle afspraken op papier zetten.

7. Neem de tijd om te bedenken wat u wilt aanschaffen, en vooral waar. Vraag bekenden naar hun ervaringen, vergelijk websites van winkels en bekijk onlinerecensies. Een maatpak kopen, is een persoonlijke aangelegenheid. Voelt het om de een of andere reden niet goed bij een kleermaker of modezaak, schroom dan niet om elders te gaan kijken.

Heeft u uw maatpak gevonden? Test op deze manier of het goed zit:

Hef één arm op. Alles, ook de revers, blijft netjes op zijn plaats.

Er zijn geen hinderlijke plooien als de armen langs het lichaam rusten.

Voel de stofdikte bij de mouw (zonder versteviging). Voelt het voorpand bijna net zo, dan heeft u te maken met een ongeplakt, soepel verstevigd pak.

De kraag – verstevigd – sluit goed aan in de nek en laat geen ruimte tussen hemdboord en jasje.

Check op kleermakersdetails, zoals doorgeputte revers (kleine, soms onregelmatige steekjes langs de rand – al kunnen onregelmatige steekjes ook machinaal worden gemaakt), een barchetta (rondgevormde borstzak), knoopsgaten die echt open kunnen en knopen op ‘steeltjes’, wat betekent dat de knopen enkele millimeters van de stof af staan.

Een goede maatbroek heeft geen riem nodig. ‘Trekkers’ in de broekband kunnen de taille iets verstellen.