‘Apolitiek’ Ralph Lauren onder vuur om kleden Melania Trump

25 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Melania Trump (R) in Ralph Lauren tijdens de parade na de inauguratieceremonie van Donald Trump (M) - Foto: AFP

Het Amerikaanse modelabel Ralph Lauren heeft zich de woede van menig socialmediagebruiker op de hals gehaald. Met de hashtag #boycottRalphLauren uitten mensen hun onvrede over het feit dat de ontwerper de nieuwe first lady Melania Trump kleedde tijdens de inauguratie van haar man Donald Trump.

Melania Trump droeg tijdens de inauguratieceremonie in Washington een poederblauwe jurk met bijpassende handschoenen en pumps. De creatie in combinatie met haar haardracht deed velen denken aan de voormalige first lady Jackie Kennedy. Lauren zou zich als één van de eersten hebben aangeboden om Trump te kleden, terwijl veel ontwerpers een politiek statement wilden maken en haar juist bewust links lieten liggen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Onmiddellijke klachten

Socialmediagebruikers protesteren tegen de keuze van Lauren onder de hashtag #boycottRaphLauren. Het bedrijf gaf vorige week al aan dat het ‘onmiddellijk klachten’ kreeg nadat de beslissing om Trump te kleden openbaar werd gemaakt.

Een woordvoerder van Ralph Lauren verdedigt het bedrijf in een verklaring aan modeblad Glamour: ‘De presidentiële inauguratie is een gelegenheid voor de Verenigde Staten om zich van zijn beste kant te laten zien.’ Het bedrijf laat weten de ‘traditie van het creëren van iconische Amerikaanse stijlen’ te willen behouden.

Clinton droeg ook Ralph Lauren

Ondanks de kritiek lijkt Lauren een apolitieke keuze te hebben gemaakt, aangezien het label voor diezelfde gelegenheid ook de verliezende presidentskandidaat Hillary Clinton kleedde. Zij droeg een crèmekleurig mantelpak. Clinton is bovendien fan van de mantelpakjes van Ralph Lauren: tijdens alle drie de presidentiële debatten droeg zij mantelpakken (rood, wit en blauw) van het modelabel.

2017-01-20 07:28:38 epa05734954 Former President of the United States Bill Clinton (R) and former US Secretary of State Hillary Clinton (C) arrive near the east front steps of the Capitol Building before President-elect Donald Trump is sworn in at the 58th Presidential Inauguration on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 20 January 2017. Trump won the 08 November 2016 election to become the next US President. EPA/JOHN ANGELILLO / POOL
Clinton tijdens de inauguratie in een crèmekleurig mantelpak van Ralph Lauren – Foto: AFP

Het bedrijf  kent een lange geschiedenis van het kleden van first lady’s. Onder anderen Nancy Reagan, Betty Ford en Michelle Obama gingen Melania Trump voor.