Koninginnen Máxima en Elizabeth lenen hun handtas uit

19 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Tentoonstelling met op de voorgrond Koningin Maxima

Bij Tassenmuseum Hendrikje zijn ze nog lichtelijk verbaasd. De Britse vorstin stuurde zes tassen op voor de Royal Bags-expositie. ‘Gewoon per post en niet eens per Royal Mail!’

Kloeke candy

Nu schijnt Koningin Elizabeth II ruim 2000 handtassen, voornamelijk van haar favoriete Britse merk Launer, tot haar beschikking te hebben. Dus de vorstin kon een risico lopen door het zestal niet per eersteklas-expeditie naar Amsterdam te zenden.

Tentoonstellingsruimte - thema mode

Haar tassen staan tot en met 26 februari 2017 veilig achter glas te pronk op de tentoonstelling Royal Bags in het historische museumpand aan de Herengracht. En ze tonen aan dat Elizabeth nogal consequent is in de keuze van haar lederen arm candy. Alle zes zijn ze kloek, hoekig en monochroom.

Tassentaal

Maar ze laten ook wat lichte sporen van gebruik zien.  En dat maakt de begeleidende tekst op de expo over de ‘Taal van de Royale Tas’ extra aannemelijk. Elizabeth zou haar handtassen namelijk ook als communicatiemiddel gebruiken.

Tijdens diners hangt de tas netjes aan de speciale tassenhaak (die ze altijd bij haar heeft ín de tas, evenals pepermuntjes en een mobiel om de kleinkinderen te bereiken) Staat hij plots op tafel of vloer, dan dienen hofdames in te grijpen. Het is tijd om van gesprekspartner te wisselen of te vertrekken. Taal en inhoud van de koninklijk tas worden op de expositie verder belicht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dat de Britse vorstin haar tassen naar Hendrikje zond, heeft te maken met koningin Máxima. Zij was zo goed om persoonlijk enkele koninklijke tassen te selecteren, onder meer een klein gouden avondtasje dat Koningin Juliana gebruikte en Máxima-zelf droeg. Haar initiatief maakte meerdere uitleningen uit paleizen mogelijk. Gek genoeg niet van het bevriende Belgische koninklijk huis dat juist bekend staat om de vaste tassenleverancier Delvaux uit Brussel.

Emma’s priegelwerk

Naast de beroemde Kelly-bag van Hermès uit het bezit van Prinses Grace, een luxe koffertje waarmee Prins Bernhard reisde en diverse bijzondere bagagestukken van keizerin Sisi toont de expo ook tassen van Emma en Wilhelmina. Beide geborduurd door de draagster-zelf. Regentes Emma bleek zeer bedreven in verfijnd priegelwerk.  Wilhelmina voorzag haar forse schildertas (de gebruikte kwasten staan er naast) met een wat grover, maar beslist geslaagd handwerk.  Ze appliqueerde en borduurde vrolijke plaatjes van Walcheren en Bali.

Het cliché ‘klein maar fijn’ is zeker van toepassing op de Royal Bags-tentoonstelling waarmee Tassenmuseum Hendrikje haar 20 –jarig jubileum viert. De expositie is niet groot, maar wel bijzonder, vooral door de welwillende medewerking van diverse koninklijke huizen en archieven. Een compliment aan het jubilerende museum dat mogelijk is gemaakt door een mecenas die aanvankelijk altijd anoniem moest blijven. Dat blijkt Henk van den Broek, inderdaad van Dirk van den Broek, de supermarkt van de grote rode tassen.