‘Rutte heeft gelijk: traditionele media belangrijker dan social media’

21 januari 2020Leestijd: 2 minuten
Rutte: zware dag voor nabestaanden

Premier Mark Rutte (VVD) stond vrijdag 17 januari stil bij de vijftigste verjaardag van de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Die werd in 1970 geïntroduceerd door toenmalig premier Piet de Jong (KVP). Traditiegetrouw is het een belangrijk moment om de bevolking te informeren over de politieke actualiteit.

Maar is die vrijdagse persconferentie nog wel zo hard nodig? Veel burgers volgen het nieuws anno 2020 via sociale media als Twitter en Facebook, waar politici hun volgers de hele dag door kunnen informeren en met hen in gesprek kunnen gaan. Is er met de sociale media nog toekomst voor een persconferentie op een vast tijdstip, waarbij journalisten van traditionele media (kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s) de premier bevragen?

Rutte: ‘Sociale media beetje over de hype heen’

Volgens Rutte wel. ‘Mijn opvatting zou zijn dat die sociale media een beetje voorbij zijn eigenlijk,’ zei de premier in onderstaand fragment tegen Nieuwsuur. ‘Ik hoor er niet meer zoveel over. Dat hele Twitter is toch een beetje aan het verouderen?’ Hoewel hij toegeeft dat de tweets van de Amerikaanse president Donald Trump zeer invloedrijk zijn, heeft Rutte de indruk dat ‘de sociale media een beetje over de hype heen zijn’.

Zelf heeft Rutte er naar eigen zeggen ‘nooit zo in geloofd’, en maakt hij er vanuit de Rijksvoorlichtingsdienst slechts af en toe gebruik van. ‘Maar uiteindelijk, de massamedia (…), Nieuwsuur, NOS Journaal, RTL Nieuws, de grote talkshows, dat zijn toch wel plekken waar je miljoenen mensen kunt bereiken met wat er in de politiek speelt, wat ik daar van vind, wat anderen vinden van wat ik doe (…) Ik denk dat dat onverslaanbaar is, dat verandert niet’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

92 procent Nederlanders in afgelopen drie maanden op sociale media

De cijfers wijzen uit dat sociale media nog altijd populair zijn, ook de laatste jaren. Zo meldt EenVandaag dat 92 procent van de Nederlanders de afgelopen drie maanden op sociale media zat, terwijl dat percentage bij een onderzoek in 2014 nog 74 procent was.

Wat vindt u? Zijn sociale media voor u een belangrijkere nieuwsbron dan televisie, radio, kranten en tijdschriften? Of zijn het nog steeds de traditionele media die het publieke debat bepalen? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.