‘Maximumstraf voor doodslag moet omhoog’

29 januari 2020Leestijd: 3 minuten
Stille tocht voor de doodgeschoten Humeyra in Rotterdam. Foto: ANP.

Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamerleden ligt, moet het verschil tussen de straffen op moord en op doodslag flink worden verkleind. Omdat ook de verantwoordelijke minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) vóór is, lijkt het een kwestie van tijd totdat het zover is. Toch zijn de partijen het nog niet eens over de maximale strafmaat.

Voor moord kunnen daders maximaal dertig jaar cel of levenslang krijgen, maar voor doodslag niet, omdat doodslag in een opwelling gebeurt, zo luidt de juridische argumentatie. Maar dat het verschil zo groot is de maximale straf voor doodslag is nu vijftien jaar leidt bij veel Kamerleden en nabestaanden van de slachtoffers tot frustratie.

Stalker die Hümeyra (16) doodschoot, kreeg veertien jaar cel en tbs

Een actuele aanleiding is de moord op de 16-jarige Rotterdamse scholiere Hümeyra. Zij werd in december 2018 in de fietsenstalling van haar school van dichtbij met zeven kogels doodgeschoten door haar ex-vriend en stalker Bekir E..  Het Openbaar Ministerie (OM) had twintig jaar cel en tbs geëist, maar vorige maand veroordeelde de rechter hem tot veertien jaar cel en tbs. Volgens de rechter kon onvoldoende worden bewezen dat E. een vooropgezet plan had om Hümeyra dood te schieten, ondanks dat hij een doorgeladen pistool naar de school had meegenomen, het meisje maandenlang met de dood had bedreigd en meermaals van dichtbij haar hoofd had beschoten.

Ook minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) en topman Gerrit van der Burg van het OM pleitten eerder deze maand voor het verkleinen van het verschil tussen de maximumstraffen voor doodslag en voor moord. ‘Impulsdaden kunnen ook een sluitstuk zijn van een kwalijk patroon,’ zei Van der Burg tegen RTL Nieuws. ‘Juridisch is dan misschien niet te bewijzen dat het om moord gaat, maar het zou goed zijn als dat verschil wat meer wordt rechtgetrokken.’

CDA wijst op MH17: ‘Soms is levenslang goede straf voor doodslag’

Over de precieze hoogte van de maximumstraf voor doodslag bestaat in de Tweede Kamer nog geen overeenstemming. Zo zijn VVD, PvdA en SGP voor een maximumstraf van 25 jaar. Maar het CDA wil ook levenslang niet uitsluiten. ‘Neem bijvoorbeeld MH17. Mogelijk doodslag met als gevolg 298 doden,’ zegt Tweede Kamerlid Chris van Dam tegen De Telegraaf. ‘ Dan vinden wij levenslang geen rare straf voor doodslag.’ De PVV, voorstander van minimumstraffen omdat rechters de hoogste straf vaak niet opleggen, wil dat op doodslag minstens dertig jaar cel komt te staan. ‘En bij recidive levenslang,’ zegt Kamerlid Gidi Markuszower woensdag tegen dezelfde krant.

Wat vindt u? Is het goed dat er een duidelijk verschil is tussen de straffen voor moord en voor doodslag? Of is levenslang in sommige gevallen een gepaste straf als het om doodslag gaat? En zo niet, wat zou dan de maximumstraf moeten zijn? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.