‘Laten we eerst maar eens Chinese producten boycotten’

16 januari 2020Leestijd: 3 minuten
Wie is de Mol 2020. Foto: Screenshot NPO.

Het twintigste seizoen van Wie is de Mol?, het spelprogramma waarin (semi-)bekende Nederlanders opdrachten uitvoeren en moeten ontdekken wie de mol is in hun midden, is zaterdag van start gegaan op NPO 1. Het programma is, met medewerking van de Chinese overheid, opgenomen in China. We vroegen onze lezers, ook gezien de verontwaardiging over de trainingskampen van voetbalclubs Ajax en PSV in Qatar, of de publieke omroep dit gezien de mensenrechten in China wel zou moeten doen. Lees een selectie van de reacties op de Stelling terug.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Z. Zilversmid

Allemaal lieden die de 2e WO niet hebben meegeHet is gênant dat de organisatie China heeft uitgekozen voor een vrolijk spelletje als wie is de Mol. Dit laat maar weer eens zien hoe weinig benul de gemiddelde Nederlander heeft van marteling, onderdrukking en uitroeien van bevolkingsgroepen.maakt en denken dat het leven voor iedereen op aarde een spelletje is.

 

Marion Jansen

De publieke omroep en ergens stelling tegen nemen….. dat gaat niet samen. Die nemen alleen stelling tegen mensen die niet links denken. En voor de rest gaat het alleen om geld geld geld. Daarbij gelden geen principes.

 

Dhr F. Kerklingh

De programmamakers hebben nergens boodschap aan behalve aan hun eigen ego agenda. Dat materialistische ego denken heeft China ook een wereldmacht gemaakt.

 

Willemijn Voigt

Ik ben een niet-Mol-kijker, maar de keus voor China vind ik wel discutabel. Een land dat bezig is de wereld met landjepik te veroveren, nee, daar heb ik niets mee. Maar consequentie is natuurlijk vér te zoeken. Weigeren we de producten uit het land waar miljoenen mensen in concentratiekampen zitten? Is er een economische boycot? En welke Ajax- of PSV-fan hoor je over Qatar? Er blijven helaas maar weinig landen over waar je zo’n Molspelletje nog zonder gewetensbezwaren kunt spelen. En politiek en sport en cultuur en spelletjes kan je tegenwoordig écht niet meer van elkaar vandaan houden. De wereld is niet meer leuk…..

 

Thomas Jolly

Ik vind het prima, maar dan ook niet meer zeveren op de publieke omroep over klimaat, vliegschaamte, en natuurlijk mensenrechten. Volgend jaar een leuke serie opnemen in Noord Korea? Ook een prachtig land… en reken maar dat ze daar ook graag nuttige idioten willen sponsoren!

 

F.R.C. Burghardt

Ik ken het programma niet (u weet wel, geen televisie) maar als het van de publieke omroep is en dus van belastinggeld wordt betaald, kan het dan niet wat dichterbij?

 

Harm de Jong

Ik vind het programma tot nu toe mooi, ook mede door de cultuur die wordt getoond. De andere kant is dat China een barre dictatuur is. Voorzichtig denk ik dat je dat voor dit programma gescheiden moet houden. Ik heb geen uitgesproken mening.

 

Michiel Goud

Prachtige eerste aflevering van Wie is de mol.
Duidelijk dat China alle medewerking verleende om het land te promoten.
Om nu voor zo’n programma weer direct te gaan zeuren over mensenrechten?
Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen.
Alle Nederlanders die zwaar in de problemen kwamen door een falende belastingdienst inzake zorgtoeslagen hadden ook maar bar weinig mensenrechten.

 

W. Seffelaar

Een beetje te veel eer voor een oppervlakkig amusementsprogramma dat waar dan ook ter wereld zou kunnen worden opgenomen zonder dat hieraan politieke oordelen over het land van opname hoeven te worden verbonden.

 

Joost van der Wal

Misschien kunnen ze het volgende keer in Iran opnemen. Daar hebben ze ook mooie architectuur en historie van voordat het onderdrukkende huidige regime daar de macht greep, net als in China.
Prachtig allemaal, maar het net doen alsof het nu geen maoïstische dictatuur is die bezig is op het pad naar werelddominantie, waar westerse leiders eerder in meegaan, dan het proberen te verhinderen (m.u.v. Trump), dat is een beetje kortzichtig.

 

H. Bravenboer

Nogal hypocriet, laten we dan eerst maar eens de Chinese producten boycotten, maar ja, die zijn wel lekker goedkoop natuurlijk.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.