‘Het is tijd voor een ministerie van Digitale Zaken’

17 januari 2020Leestijd: 2 minuten
D66-Kamerlid Kees Verhoeven met zijn iPad in de Tweede Kamer. Foto: ANP.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat Nederland een apart ministerie van Digitale Zaken moet krijgen. Daarvoor pleitte hij donderdag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Zijn pleidooi volgde op een cyberaanval op het Medisch Centrum Leeuwarden en de gemeente Zutphen woensdag.

Verhoeven wil dat de overheid strenger gaat optreden als de digitale veiligheid in het geding is. Zo wil hij dat bedrijven aansprakelijkheid kunnen worden gesteld voor hun software en dat ze worden verplicht software-updates uit te voeren. Als een bedrijf niet regelmatig zijn software updatet, ontstaat er een kans dat hackers via fouten het systeem kunnen binnendringen.

‘De eisen aan de voorkant moeten strenger en in politiek opzicht moeten we daar verantwoordelijkheid voor nemen,’ zei het D66-Kamerlid in Spraakmakers. 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Cyberaanvallen op gemeente, ziekenhuis en universiteit

De oproep van Verhoeven kwam na cyberaanvallen op woensdag 15 januari. Die dag probeerden hackers in te breken in het digitale systeem van het Medisch Centrum Leeuwarden en van de Gelderse gemeente Zutphen. Beide partijen sloten uit voorzorg al het dataverkeer met de buitenwereld af.

De aanval was gericht op de software van het Amerikaanse softwarebedrijf Citrix. Dit systeem wordt gebruikt door bedrijven om werknemers te laten inloggen vanuit een plek elders dan het kantoor. In december werd al bekend dat Citrix kampte met een groot beveiligingslek. Later gaf het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid een publieke waarschuwing af. Tegen de NOS zegt het Medisch Centrum Leeuwarden geen waarschuwing te hebben ontvangen.

Maastricht University werd de dag voor Kerst 2019 ook slachtoffer van digitale criminelen. De Limburgse universiteit kreeg te maken met een ransomware-aanval. Hackers vallen dan de systemen binnen en maken bestanden ontoegankelijk tot ze geld ontvangen. De hele kerstvakantie was het systeem van de onderwijsinstelling niet te bereiken. Zo waren de schoolmail, roosters en onlinecolleges geblokkeerd. Uiteindelijk zou Maastricht University de hackers losgeld hebben betaald, maar dit is niet officieel bevestigd.

Wat vindt u? Zou het verstandig zijn als er een minister komt die zich gaat inzetten voor digitale veiligheid? Of is het aan bedrijven en instellingen zelf om zich te beveiligen tegen digitale aanvallen? Praat mee! Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.