‘Elke actie van Nederland voor de kust van Libië komt neer op mensensmokkel’

28 januari 2020Leestijd: 5 minuten
Afrikaanse migranten op rubber boot voor de Libische kust. Foto: AFP.

D66 en ChristenUnie willen dat Nederland meedoet aan een militaire operatie voor de kust van Libië om mensensmokkel tegen te gaan, het wapenembargo te bewaken en drenkelingen uit zee op te pikken. We vroegen onze lezers of dat een goed idee is. Lees een selectie van de reacties op de Stelling terug.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Sander van der Linden

Het gaat D66 met name om de immigranten. Alsof er nog niet genoeg gratis veerdiensten naar Europa zijn. Heel erg slecht idee.

 

H. Winkler

Al die NGO schepen zijn, onder het mom van ‘liefdadigheid’, handlangers van mensensmokkelaars! Alles wordt op elkaar afgestemd, wanneer er boten zullen vertrekken en wanneer er zogenaamde drenkelingen geholpen moeten worden. Dan zijn de NGO schepen snel ter plekke om deze Afrikaanse gelukzoekers over te zetten. Er wordt gesuggereerd dat het rustiger is geworden maar niets is minder waar! Er wordt alleen niet over bericht, ook niet over de hoeveelheid gelukzoekers die hier de grens passeren. Dit om de gemoederen rustig te houden. Immers wat niet weet wat niet deert! Maar ondertussen! En nu willen CU en D’66, partijen zonder visie, daar nog eens een schepje boven op doen! Meehelpen om de veerdienst naar Europa koste wat kost in stand te houden. Wat deze partijen mankeren, ik weet het niet. Een vorm van super deugen, een stokpaardje waar deze partijen graag ‘gezien’ mee willen worden! Stem op ons want wij deugen, lijken ze hiermee uit te dragen. Maar het tegendeel wordt hiermee jammerlijk gekenschetst!

 

F Geurts van Kessel

Nederland mag gerust drenkelingen gaan oppikken voor de Libische kust. Als ze die dan ook maar weer direct op de Libische kust droppen. Maar dat zal wel weer ongewenst wensdenken mijnerzijds zijn vrees ik…

 

J. Mulder

Nederland moet de schepen die onder Nederlandse vlag varen door marineschepen laten enteren en direct in Nederland aan de ketting laten leggen. Deze zogenaamde hulpschepen zijn gewoon verlengstukken van de mensensmokkelaars. Ook de organisaties die deze schepen financieel steunen zouden door justitie moeten worden vervolgd voor steun aan mensensmokkelaars.

 

Willemijn Voigt

Eens met de stelling! Dit zijn drenkelingen die daar zelf voor kiezen. Met een arrogante heersersmentaliteit eisen ze alleen maar en de overlast die dit tuig veroorzaakt, daar kunnen de opvanglanden (die daar niet voor gekozen hebben, maar gedwongen worden!) alsmede de buschauffeurs en omwonenden van de AZC’s over meepraten. Nederland kán niet de ellende van de hele wereld op de schouders dragen, ook al zijn er politieke partijen en NGO’s die nog steeds met de kop in de wolken lopen en géén idee hebben dat zij de ellende juist over Nederland storten. Grenzen dicht!!

 

Dick Conijn

Ik vind dat Turkije het prima doet. Neemt het voortouw, zend militairen. Hebben een overeenkomstige culturele band. Wat moeten wij kaaskoppen die altijd denken alles beter te weten daar te zoeken. Echt waar, Nederlanders denken dat de hele wereld op hun zitten te wachten, terwijl in eigen land het een zooitje is. Macron is precies zo. naar buiten gerichte politiek om de binnenlandse problemen wat aan de aandacht te onttrekken.
De NGO’s bulken van het geld laat ze met Turkije beschermde kampen in Libie oprichten voor migranten waar ze hun migratie aanvraag netjes kunnen afwachten. Ik zie niet in waarom landen als Griekenland en Italië met deze opvang en kosten moeten worden opgescheept door de NGO’s en de rest van schreeuwend links Europa.

 

Maria van Bommel

Nee en nog een nee. Afgelopen weekend weer 500 Afrikanen opgehaald en naar Europa gebracht. Stop deze waanzin. Hier een middelmatig dorp zwieren deze ingepakte vrouwen ook al rond op hun gratis gekregen bakfietsen. Wij krijgen deze kinderen in de klas, sorry maar ze hebben allemaal een laag niveau, spreken de taal niet, halen het gemiddelde naar beneden en de andere kinderen zijn de dupe daar er voor hen te weinig tijd overblijft. Neemt u gerust van mij aan, dit is de werkdruk waar docenten het over hebben maar bijna niemand durft het te benoemen. Ook Syrische Afghaanse en Irakese kinderen zijn de oorzaak.

 

J van Deventer

Wat Nederland “wil” is niet relevant.
Elke actie van Nederland voor de kust van Libië, met welk doel dan ook komt toch altijd neer op gelegaliseerde mensensmokkel.
Alle praatjes over drenkelingen en het tegengaan van mensensmokkel betekenen steeds weer het zelf bedrijven van diezelfde mensensmokkel.
Alle praatjes van CU en D66 zijn leugens in hypocriete woorden.
Het tegengaan van diefstal door het illegaal wegnemen van goederen. Het tegengaan van moord door actieve levensbeëindiging. Het tegengaan van vandalisme door alle bushokjes te slopen.

 

Marion Jansen

200% eens met de stelling. Maar meestal betekent dat dat het juist gaat gebeuren. De Gutmensch mist immers elke vorm van logica en toekomstvisie. Wat de gevolgen ook zijn, het eigen weldoen staat bovenaan.
Mocht er toch een vloot komen dan mag die alleen als taak hebben alles wat op weg is naar Europa terugdwingen naar de Afrikaanse kust.
Maar ja, zal wel weer wishful thinking zijn…..

 

W.M. Vermeeren

Een wapenembargo via de zee? Dan komen de wapens wel op een andere manier binnen.
Het terugnemen van migranten? Zijn we er nu nog niet achter na één jaar, dat het verdrag van Marrakesh een wassen neus is?
En volgens dhr. Rutte was deze stroom toch opgedroogd? Maar ja, we weten wie het zegt.

Al vele maanden volg ik de scheepvaartbewegingen van het “reddingsschip” Ocean Viking, gesponsord door Artsen Zonder Grenzen.
Nadat Italië een andere regering heeft gekregen en ook de grenzen open heeft gezet, vaart deze boot met een regelmaat van 10 a 14 dagen op en neer tussen de Libische kust en de havens van Napels, Messina, Licita, Termini en andere Italiaanse havens.
Om telkens 50 (?) migranten af te leveren in de EU (lees ingang naar Nederland).
Ook het “reddingsschip” Open Arms is van de partij, zij het met een mindere frequentie.
Of er nog andere schepen meedoen met deze veerdienst? Ik weet het niet, Artsen Zonder Grenzen en de andere organisaties zwijgen hierover.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.