‘Badr Hari hoort niet thuis op Olympische Spelen’

16 januari 2020Leestijd: 2 minuten
Badr Hari in gevecht met Rico Verhoeven - Foto: ANP

Badr Hari (35) gaat dit jaar mogelijk namens Nederland als bokser naar de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse Boksbond gaat daarvoor alles in het werk stellen.

Dat meldt De Telegraaf. Hari zou niet onwelwillend tegenover het voorstel staan. Hoewel Hari als kickbokser voor Marokko uitkomt, kan hij als bokser ook  Nederland vertegenwoordigen, zegt de voorzitter van de boksbond tegen de NOS.

Er staan nog wel wat bezwaren in de weg. Zo staat Hari op dit moment onder contract bij vechtsportorganisatie Glory, die hem minimaal een paar maanden ‘vrij’ zou moeten geven. Daarover moet nog worden onderhandeld. Ook is niet zeker of Hari op tijd fit is. Na zijn nederlaag tegen Rico Verhoeven vorige maand in het Gelredome, herstelt Hari momenteel van een enkelblessure.

In de aanloop naar de Zomerspelen in Londen (2012) werd Hari al eens door het Marokkaanse Olympisch Comité benaderd. Dat aanbod nam hij destijds in overweging, maar de voormalige K-1-vechter ging uiteindelijk niet akkoord omdat hij zich wilde richten op een doorbraak in Amerika.

Omstreden topsporter

Hari is een omstreden topsporter. Zo werd zijn titel uit 2008 en 30.000 dollar prijzengeld hem ontnomen wegens onsportief gedrag tegen bokser Remy Bonjasky. Die kreeg een trap na terwijl hij al op de grond lag.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook bij justitie is Hari geen onbekende. De in Nederland geboren Marokkaan werd in 2006 veroordeeld tot een celstraf wegens het mishandelen van de buren van zijn ex-vriendin. Ook heeft de rechter hem schuldig bevonden aan een reeks zware mishandelingen in het uitgaansleven.

De bekendste rechtszaak tegen Hari is die uit 2012 na de mishandeling van zakenman Koen Everink bij dance-event Sensation White. Het Amsterdamse gerechtshof veroordeelde hem drie jaar later tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest en het betalen van een schadevergoeding van 37.346 euro aan Everink.

Geen belemmering voor deelname

Het feit dat Hari een strafblad heeft, is geen belemmering voor een eventuele deelname. Sporters met een strafblad mogen gewoon meedoen aan de Olympische Spelen, laat sportkoepel NOC*NSF weten.

Wat vindt u? Is Hari gezien zijn sportieve prestaties een kanshebber op de Spelen? Of is het niet gepast een veroordeelde crimineel te sturen als vertegenwoordiger van Nederland?

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.