‘Ik boycot goedkope Chinese webwinkels’

05 december 2019Leestijd: 2 minuten
Productie van speelgoed in de Chinese provincie Jiangsu. Foto: AFP

Nederland wil dat de Europese Commissie meer doet tegen oneerlijke concurrentie door (staats)bedrijven uit China en andere landen van buiten de Europese Unie. De commissie moet meer mogelijkheden krijgen om bijvoorbeeld overnames van Europese bedrijven door bedrijven van buiten de EU te blokkeren. Nederland heeft daarvoor een voorstel ingediend bij de Europese Commissie.

Het voorstel lijkt zich voornamelijk te richten op China. In een Kamerbrief van afgelopen maandag wijst verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer op het eerder gepresenteerde Chinabeleid van het kabinet.

Strenger voor China

Daarin was al aangekondigd dat Nederland strenger wilde zijn in de economische betrekkingen met de grootste economie ter wereld. Volgens het Nederlandse kabinet ‘maakt China zich schuldig aan handelspraktijken die het gelijke speelveld verstoren en markttoegang beperken’.

Door strengere Europese controle hoopt Keizer dat ‘alle ondernemingen, ook die uit derde landen, zich aan de hier geldende mededingingsregels gaan houden.’

Omdat Nederland lid is van de Europese Unie is het ook lid van de interne markt van de Unie. Sancties of maatregelen tegen China moeten daarom op Europees niveau worden genomen.

Goedkoop kopen

Afgelopen zondag maakte ook komiek Arjen Lubach zich boos over Chinese producten die de Nederlandse markt overspoelen. In het TV-programma Zondag met Lubach zoomde de presentator in op de stroom Chinese producten die, via onlinewinkels zoals AliExpress en Wish, spotgoedkoop in Europa worden verkocht, maar niet aan de eisen voldoen die Europese fabrikanten moeten volgen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zo wordt er via die webwinkels speelgoed verkocht dat kankerverwekkende stoffen bevat. Nederlands speelgoed moet aan strenge Europese richtlijnen voldoen voordat het verkocht mag worden in Nederland, maar de spullen uit China worden hier gewoon geleverd. Dat komt mede omdat er niet genoeg controle is op de grote hoeveelheid spullen die wordt geïmporteerd. Volgens Lubach komen er iedere dag zo’n 70.000 pakketjes uit China naar Nederland.

Moet de consument daar zijn verantwoordelijkheid voor nemen en het goedkope Chinees speelgoed boycotten? Of ligt de bal bij de overheid die strenger op moet treden tegen verstoring door Chinese bedrijven van de Europese markt? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.