‘Geef burgers kans om wetsvoorstellen bij te sturen’

18 november 2019Leestijd: 3 minuten
D66-Kamerlid Joost Sneller. Beeld: ANP

Burgers moeten wijzigingen kunnen aandragen voor wetsvoorstellen die in de Tweede Kamer worden gedaan, vindt D66. Zo moeten Nederlanders de mogelijkheid krijgen om via een zogeheten burgeramendement aanpassingen voor te stellen voor wetten die het parlement maakt.

Kamerlid Joost Sneller van D66 dient maandag 18 november een initiatiefnota in. De bedoeling is dat de indiener van een burgeramendement 70.000 handtekeningen – het getal is gekozen omdat ongeveer 70.000 stemmen nodig zijn voor een Kamerzetel – moet verzamelen om het recht te krijgen een wetsaanpassing voor te stellen. Ook mag diegene zijn of haar voorstel tijdens een Kamerdebat verdedigen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Dit is iets anders dan een referendum, waar mensen aan het eind alleen “ja” of “nee” kunnen zeggen, zonder nuance,’ zegt Sneller in gesprek met dagblad Trouw. ‘Een burgeramendement is een milde vorm van correctie. Geen harde noodrem achteraf, maar invloed op een veel eerder moment, aan de voorkant.’ Als het plan van Sneller er komt, heeft de Tweede Kamer nog steeds het laatste woord. Net als bij gewone amendementen moet een meerderheid van de Kamerleden instemmen, wil het burgeramendement worden aangenomen.

In de persoon van D66-minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren – die wegens ziekte haar taken tijdelijk aan diverse collega’s heeft overgedragen – schafte het kabinet vorig jaar het raadgevend referendum af.

Sneller: D66 nog steeds voorstander van correctief bindend referendum

Op de vraag of het burgeramendement de inspraak is die in de plaats moet komen voor het referendum, antwoordde Sneller maandagochtend bij NPO Radio 1 ontkennend. ‘Nee, we blijven ook voorstander van het correctief referendum, maar we zijn nog op zoek naar die tweederde meerderheid [in de Eerste Kamer, red].’

Lees deze column van Gerry van der List: Advies van commissie-Remkes past goed in een bureaula

Het is onduidelijk of er in de Tweede Kamer genoeg steun is voor het voorstel van D66 voor de invoering van de mogelijkheid tot een burgeramendement. Nog dit jaar wordt gedebatteerd over meer inspraak voor burgers, mede naar aanleiding van de staatscommissie onder leiding van voormalig VVD-minister Johan Remkes, die onder meer het referendum ‘een aanvulling op de representatieve democratie’ noemde.

‘Burgeramendement is geen belofte dat burgers altijd hun zin krijgen’

Volgens D66 bestaat wel het risico dat burgers teleurgesteld raken als de Tweede Kamer hun amendement niet aanneemt, en dat er voorlichting nodig is om uit te leggen dat die mogelijkheid bestaat. Sneller heeft ‘goede hoop dat het gaat werken’, maar benadrukt wel dat ‘we eerlijk moeten zijn, geen valse verwachtingen wekken. Een burgeramendement betekent niet dat we burgers beloven dat ze hun zin krijgen. Wel dat hun voorstel serieus onderdeel wordt van de discussie,’ aldus Sneller, die naar eigen zeggen ‘goede hoop [heeft] dat andere partijen in de Tweede Kamer dat experiment een kans willen geven’.

Wat vindt u? Is een burgeramendement een goede manier om burgers inspraak te geven en tegelijkertijd de daadwerkelijke besluitvorming in de Tweede Kamer te houden? Of zal er in de praktijk weinig veranderen, omdat de bevolking niet direct beslist? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

 

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.