‘Ons land spoelt zichzelf door het afvoerputje’

11 oktober 2019Leestijd: 2 minuten
Koningin Maxima, koning Willem-Alexander en prinses Amalia en Ariane zingen het Wilhelmus tijdens de finale hockey tegen Groot-Brittanie tijdens de Olympische Spelen in Rio in 2016. ANP

Het is tijd om de lesstof van het Nederlandse onderwijs aan te passen om leerlingen beter voor te bereiden op hun toekomst. Dat vindt de adviescommissie Curriculum.nu die donderdag haar voorstel aan minister voor Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) presenteerde. Had de commissie het volkslied daarin mee moeten nemen?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Wim Kokxhoorn

Natuurlijk moet het volkslied worden bijgebracht aan onze kinderen. Stuitend dat dit überhaupt een discussiepunt is.

Marion Jansen

Ook al is ons volkslied ouderwets en snappen de meeste mensen totaal niet waar het over gaat, het is wel ONS VOLKSLIED. Elk zichzelf respecterend land is trots op zijn volkslied.
Uit alles blijkt dat wij allang geen zichzelf respecterend land meer zijn.
Toen ik een kind was, leerden wij op school het volkslied, al was het alleen al om dat op Koninginnedag te kunnen zingen. Ook al begrepen we het niet, het betekende nog wel iets. Ons land spoelt zichzelf door het afvoerputje.
Ik ben het dus eens met de stelling, maar zie het nog niet gebeuren in de praktijk.

Jaap Schuitemaker

Volledig mee eens. Geeft meer de nadruk dat we NEDERLANDERS zijn met onze eigen cultuur.

Jaap Kooijman

Wat een schande dat zoiets ter discussie staat.
Een volkslied is een volkslied en hoort iedereen die tot dat volk behoort te kennen. Gewoon op school te leren net zoals het “aap, noot, Mies”.

Maria van Bommel

Stel dat het voor ons verplicht wordt om het Wilhelmus aan onze kinderen te leren, toch echt eerst de tekst aanpassen.

Persoonlijk voel ik niet de behoefte om het lied de kinderen te leren.
Les in burgerschap hebben de kinderen al, in de vorm van maatschappijleer. Bovendien zit het verweven in allerlei vakken, dat heet gewoon opvoeding.
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.