‘Nederland moet IS-kinderen terughalen uit Syrië’

15 oktober 2019Leestijd: 3 minuten
Een Iraakse vluchteling in het kamp al-Hol in Syrië - AFP

De inval van Turkije in Noordoost-Syrië zet de discussie over het terughalen van in Syrië gevangen IS-strijders en hun familie op scherp. Door gevechten in de regio ontsnappen honderden strijders die mogelijk terugkeren naar Nederland. De coalitie is sterk verdeeld over de kwestie.

D66 en ChristenUnie willen IS-strijders, hun vrouwen en kinderen naar Nederland halen. De strijders zouden dan hier worden berecht. Beide partijen zijn bang voor de ‘directe bedreiging voor onze veiligheid en de veiligheid in de regio’ als de gevangenen kunnen ontsnappen.

De partijen dringen aan op onderzoek naar het terughalen van IS-strijders, maar het kabinet is dat niet van plan. Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) zei maandag na het coalitieberaad dat het gebied ‘volstrekt onoverzichtelijk en alleen nog maar onveiliger is geworden’.

VVD wil onder voorwaarden kinderen terughalen

Ook CDA en VVD zijn tegen het terughalen van IS-strijders, al wil de VVD het terughalen van IS-kinderen onder voorwaarden bespreekbaar maken. Dat zei VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz gisteravond in praat-programma Pauw.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Yesilgöz zei dat de VVD ervoor openstaat om kinderen van IS-strijders terug te halen, als duidelijk is dat de ouders niet naar Nederland komen. Het leek daardoor even of de VVD van standpunt was veranderd. Het VVD-Kamerlid maakte zelf vanochtend via Twitter nog een keer duidelijk dat dat zeker niet het geval is.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ondanks de voorwaarden die de VVD stelt, reageerde D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma verheugd op de uitspraak. ‘Heel goed nieuws dat VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz nu ook zegt dat het terughalen van jonge kinderen uit Syrië bespreekbaar is. Laten we samen het kabinet hiertoe aanjagen!’

In een interview met dagblad NRC zei Sjoerdsma maandag dat kinderen uit IS-gezinnen een tweede kans verdienen. Hij zegt dat ze niet hebben gekozen voor een bestaan in IS-gebied.

Turkije valt Syrië binnen

De Amerikaanse president Donald Trump haalde vorig week Amerikaanse militairen weg uit het Noordoosten van Syrië. Voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een vrijbrief om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Hij viel het gebied binnen om de Koerden te verjagen.

In de regio zitten veel IS-gevangenen die door de toenemende gevechten de kans krijgen om te ontsnappen. Volgens inlichtingendienst AIVD zitten er nog 15 Nederlandse mannen, 35 Nederlandse vrouwen en 90 kinderen met een Nederlandse link in Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen.

Wat vindt u? Moet Nederland zich inzetten om IS-kinderen terug te halen? Of is het de verantwoordelijkheid van de uitgereisde ouders en moet Nederland zich hiermee niet bemoeien? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.