‘We hebben het nu nog goed, maar dat gaat met rasse schreden achteruit’

11 september 2019Leestijd: 7 minuten
Volle terrassen op het Plein in Den Haag. Foto: ANP.

Nederlanders merken weinig van de economische groei, maar zijn over het algemeen tevreden met hun leven, concludeerde het Sociaal- en Cultureel Planbureau gisteren in ‘de sociale staat van Nederland’. We vroegen onze lezers of de problemen waarmee Nederlanders worstelen eigenlijk niet louter luxeproblemen zijn. Zo werd er gereageerd op de Stelling van de Dag.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Ermin de Winkel

Niet mee eens. Het zijn geen luxeproblemen. Er zijn zeer zeker ernstiger problemen te benoemen, maar dat maakt ze nog niet luxe.

Als ik Nederland vergelijk met de buitenlanden waar ik regelmatig kom is Nederland een goed land om in te leven. Dit neemt niet weg dat er problemen zijn die aanpak behoeven.

Ook zijn er problemen die niet zozeer luxe zijn maar artificieel. Problemen die op de keper beschouwd geen probleem zijn. Een beetje zoals Machiavelli beweerde: Als je een probleem hebt in je eigen land, creëer dan een vijand daarbuiten.

Er zijn ontegenzeggelijk een aantal potentiële problemen op het gebied van het klimaat. Omdat er zoveel over gesproken en beweerd wordt treedt bij de goegemeente een bepaalde vermoeidheid op, ook al omdat er over oorzaak, gevolg en vooral oplossing geen consensus bestaat. Daarom wordt nu een stikstofprobleem verzonnen. Het probleem is hierbij dat dat onze geliefde regering zich tot een bepaalde regeling heeft verplicht. Die pakt nu verkeerd uit. De oorzaak is echter niet bestaand.

Dit wordt aanschouwelijk door het bekijken van de geschiedenis. Hoe zag Nederland er uit voordat er een mate van overbevolking optrad (teveel mensen op een eindig grondgebied om met natuurlijke middelen de bevolking in stand te houden)? Volledig bebost.

Het huidige stikstofprobleem is geen luxeprobleem. Het is een juridisch probleem dat we zelf geschapen hebben en dat ons nu in het achterwerk bijt.

Voor de meeste van onze problemen geldt een vergelijkbaar verhaal.

 

Muriel Reumers

Niet eens met de stelling

De problemen van de koning zijn luxeproblemen, maar lakei Rutte houdt  hem uit de wind.

Zo niet de autochtone burgers van dit land, die worden kaalgeschoren door Rutte en kartel.

De Nederlandse maatschappij is zeker niet stabiel, elke dag vallen er doden door geweldmisdrijven, messentrekkers of schietpartijen, de kranten staan er vol van.

Het volk heeft geen luxeproblemen, de miljarden kostende toelating van migranten wordt afgewenteld op het volk

 

Leo klei

Ik zou de problemen waar Nederland mee worstelt niet luxe willen noemen; een overbevolking is geen luxe probleem. Open grenzen waarbij een ieder die binnenkomt wordt voorzien van gratis geld is in mijn ogen geen luxe probleem. En zo zijn er nog wel meer op te noemen wat geen luxe probleem is maar waar we als gemeenschap goed over moeten nadenken.

En daar begint het probleem het SCP vertelt ons dat we een zeer tevreden volk zijn en de massa gelooft dit ook en sluit voor de genoemde problemen de ogen.

Wat mij blijft verwonderen, is dat journalisten klakkeloos zo´n bericht overnemen van het SCP en verzuimen deze te voorzien van een gedegen commentaar; dit komt in de meeste gevallen van de mensen die er commentaar op leveren en wel hun gezonde verstand gebruiken bij dit soort ¨propaganda¨

 

Foppe Oldenburger

Noem 4 of zelfs 3 dagen naar school of pas op je vijfde naar school maar luxeproblemen.

 

Peter van Dijken

Oneens, het zijn niet louter luxe problemen.

Natuurlijk, we wonen in een fantastisch land, niet voor niets is Nederland één van de meest comfortabele landen om te leven. Gezondheidszorg, onderwijs, sport, werk, veiligheid, vrijheid, welvaart en welzijn: het is welhaast onovertroffen. Dat we wat luxeproblemen hebben geldt zeker voor de meerderheid. Hoe beter we het hebben hoe erger we klagen, nietwaar?

Maar er is een groep die het al jaren niet goed heeft en er gewoon niet uitkomt. De toekomst van die groep lijkt uitzichtloos. Hoewel die relatief klein is, heeft die groep hulp nodig. Dat kan en mag je niet bagatelliseren.

 

Louise Van Hoven

Luxe problemen zijn niet minder erg dan? Ja wat staat daar tegenover.  Overlevingsproblemen!

Volgens mij zijn wij al een poos in een overlevingsstrijd gewikkeld met de islam en met de diversiteitsgekkies.

Dat is geen luxe probleem, maar een keihard overlevingsprobleem

Het woord omvolken is dan wel in de ban gedaan, maar omvolking is wel degelijk gaande.

Ik had de stelling dat dergelijke cijfers van zo’n Planbureau gemanipuleerd zijn,  heel wat zinniger gevonden. Ik lees namelijk al jaren dat NL zo gelukkig is, terwijl delen van dit land steeds gewelddadiger en onleefbaarder worden,  door de vloek van diversiteit en islam.

Dus nee, geen luxe problemen.

Jaap Kooijman

Was het maar waar dat het “louter luxeproblemen zijn. De overbevolking en met name de islamisering zal ons land zwaar opbreken. Nog los van de geldverslindende klimaatplannen van de regering, de rente, Euro en EU problematiek. We rennen met zijn allen op het ravijn af met de gedachte: “na ons de zondvloed”.

 

Henk Albarda

Volledig ONeens met de stelling.

Notabene Rutte, VVD, heeft de Hogere midden-  de midden en de lagere inkomens massaal de nek ogedraaid.  We LIJKEN rijk maar zijn in steeds hoger tempo onderweg naar een hele langzame maar zekere neergang.

Met name de afgelopen 25  jaar heeft mn LINKSE politiek zon 4 miljoen (familie, familie-hereniging,  aantrouwende familie, en aanjongeren in NEDERLAND meegeteld) bagger-sujetten binnen gehaald.  Een groot deel daarvan zitten in uitkeringen, in alleenstaande moeder-programmas, en in wat al niet voor bij-verzonnen ‘subsidie’ regelingen.

Over 10 – 20 jaar zitten er zoveel ONwelkome indringers aan het overgheids-infuus, dat alleen personen met een jaarinkomen boven de Eur 1.000.000,-  nog ongeinteresseerd blijven in wat hun inkomen is.

Nederland heeft DUS al tenminste 10 jaar armoede INGEKOCHT…….

 

Willemijn Voigt

SCP: de uitkomst van dit onderzoek is flut. Welke bevolkingsgroepen zijn geïnterviewd? Hoe waren de vragen opgesteld? Hebben jullie onderstaande problemen -die léven nl. bij de bevolking- meegenomen?

Dit vraag ik me af:

-Te weinig politie-agenten. Luxe probleem?

-Te weinig onderwijzend personeel. Luxe probleem?

-Geen betaalbare woning meer te krijgen Luxe probleem?

-Sterke overbevolking. Luxe probleem?

-Veel te veel gepamper van buitenlanders. Luxe probleem?

-Overheersing van islam. Luxe probleem?

-Steeds grotere onveiligheid, m.n. voor vrouwen en meisjes. Luxe probleem?

-Groei in mishandeling van hulpverlenend personeel. Luxe probleem?

– Onveilige zwembaden. Luxe probleem?

-Geen prijsindexatie pensioenen. Luxe probleem?

-Straks betalen voor je spaargeld op de bank. Luxe probleem?

-Van het gas af. Wie gaat dat betalen? Luxe probleem?

-Een wereldvreemde regering die zegt dat we dan maar moeten gaan lenen. Ze beseffen blijkbaar niet dat elke geleende Euro dubbel en dwars moet worden terugbetaald. Waarvan? Luxe probleem?

En zo kan ik nog héél lang doorgaan, maar ik denk dat ik het bewijs wel geleverd heb: SCP kletst uit de nek en zegt wat de regering graag horen wil…….

 

Marion Jansen

We hebben het nu nog relatief goed, maar met alles wat er nu gaande is, gaat dat met rasse schreden achteruit.

Mijn langere-termijn-visie is dat we binnen 10 jaar zijn afgegleden tot een armoedig en onveilig land. Dus nu zijn het misschien nog een beetje luxeproblemen, maar het worden snel ernstige problemen als er niet drastisch ingegrepen wordt op meerdere gebieden. En dat zie ik nog niet gebeuren.

 

Johannes Mol

Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is er een periode geweest dat de mensen het beter hadden dan nu. Hou op met gezeur en wees tevreden en dankbaar.

 

John Cramers

Het SCP is onderdeel van het ministerie van VWS, het CPB van het ministerie van EZ en klimaat. Zo onafhankelijk zijn deze planbureaus van de overheid ! Het grootste probleem van de burgers van Nederland is dat het democratisch tekort steeds groter wordt. De middenpartijen zijn een pot nat en de flanken worden vakkundig verketterd door met name de mainstream-media. Wat je ook stemt, de elite vervolgt zijn onheilspellende weg. Zoals FvD-inspiratiebron Tocqueville al stelde over de elites van zijn tijd : ze zijn vervuld van weerzin tegen oude zaken en tradities en willen de maatschappij hervormen volgens hun eigen rede / gelijk. Hij zag scherp hoeveel schade het terzijde schuiven van doorleefde gewoontes van het volk ten faveure van abstracte tekentafelconstructies kon berokkenen. Welnu, dit punt beginnen we nu weer te benaderen in een aantal kwesties (klimaat, immigratie, pensioen  etc). Het besef, dat je hier op democratische weg nauwelijks iets aan kunt doen, stemt machteloos en de problemen, waar we het over hebben, zullen zich de komende decennia op deze wijze versterken en mogen zeker niet gebagatelliseerd worden.

 

Cornelis van Rein

Dit is bagatelliseren van de problemen voor de Nederlandse bevolking die voor het grootste deel zijn ontstaan en niet opgelost door de huidige en vorige regeringen, de EU, de ECB, DNB het Euro concept, de migratie en een te hoge belastingdruk en de vele nadelige gevolgen hiervan.

Gewoon een propaganda verhaal om de reacties te analyseren en te zien of er al gevaar dreigt voor de regering.

Het is belangrijk om niet direct op de vele proefballonnetjes te reageren maar te kijken naar wie het zegt, waar het wordt gepubliceerd en waarom.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.