Stelling van de dag

‘Kabinet moet weeshuistoerisme verbieden’

09 april 2019Leestijd: 2 minuten

Het kabinet gaat onderzoeken of er wetgeving kan en moet komen om ‘weeshuistoerisme’ aan te pakken: westerse vrijwilligers die gaan werken in weeshuizen in arme gebieden. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) zegt dat ze voor de zomer een besluit neemt.

In veel gebieden is het vrijwilligerswerk door westerse toeristen in tehuizen een verdienmodel geworden. Vaak gaat het niet om weeskinderen, maar worden de kinderen onder valse voorwendsels bij hun ouders weggehaald, zodat de organisatie of het huis geld kan verdienen aan toeristen die iets goeds willen doen voor arme kinderen. Misleidend, vindt VVD-Kamerlid Wybren van Haga. ‘Hoe goed bedoeld ook, weeshuistoerisme houdt een perverse en verwerpelijke industrie in stand. Dit is een vorm van mensenhandel.’

Weeshuistoerisme vooral populair in Azië en Afrika

De VVD’er krijgt steun van organisaties als Better Care Network, die strijden tegen uitbuiting van kinderen. Weeshuistoerisme komt voor in Aziatische landen als Nepal en Cambodja, maar ook in veel landen in Afrika. In februari schreef journalist Charlotte Simons onderstaande tekst op Twitter over haar ervaringen als vrijwilliger in kindertehuizen in Oeganda, waarin ze de vele misstanden opsomt die ze heeft gezien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat vindt u? Moet het kabinet vrijwilligerswerk in weeshuizen in arme landen aan banden leggen? Of staat het vrijwilligers vrij om zulk werk in het buitenland te gaan doen, en moeten lokale overheden toezien op misstanden? Praat mee! Onze stelling luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.