‘Gebruik de term “allochtoon” niet langer’

19 april 2019Leestijd: 2 minuten
Nederlandse vlag op stadhuis Rotterdam. Foto: ANP.

De gemeente Rotterdam gaat de term ‘allochtonen’ schrappen uit officiële beleidsdocumenten. D66-raadslid Nadia Arsieni tekende bezwaar aan tegen de stelling ‘In deze buurt kunnen Nederlanders en allochtonen niet met elkaar omgaan’ in de Sociale Index – een onderzoek dat Rotterdam sinds 2008 doet om problemen in wijken vast te stellen – en stelde er schriftelijke vragen over.

Dergelijke zinnen ‘impliceren een valse tegenstelling tussen allochtonen en Nederlanders,’ aldus Arsieni, die de formulering ‘op meerdere manieren bijzonder ongepast ‘ vindt. Vrijdagochtend meldt De Telegraaf dat verantwoordelijk wethouder Bert Wijbenga (VVD, Integratie) het met haar eens is: ‘Het college onderschrijft (…) dat de formulering “allochtonen” enerzijds en “Nederlanders” anderzijds de indruk kan wekken dat het hier om elkaar uitsluitende groepen gaat.’

College spreekt liever over ‘X-Rotterdammers’

Wijbenga heeft de opdracht gegeven de terminologie aan te passen, en geeft aan dat het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders de term al sinds ruim twee jaar al niet meer in de communicatie gebruikt. ‘Het college spreekt zelf bij voorkeur van Rotterdammers met een migratieachtergrond of X-Rotterdammers, bijvoorbeeld Griekse, Marokkaanse, Poolse, Turkse of Eritrese Rotterdammers.’

De discussie over het woord ‘allochtoon’ is niet nieuw. In november 2016 besloten de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de term ook niet langer te gebruiken. De WRR zei destijds dat de term ‘niet precies genoeg’ is en ‘te stigmatiserend voor specifieke bevolkingsgroepen’. Liever spreken de onderzoeksbureaus over inwoners ‘met een migratieachtergrond’ of ‘met een Nederlandse achtergrond’.

Wat vindt u? Wakkert het woord ‘allochtoon’ inderdaad valse tegenstellingen aan en moet het worden geschrapt? Of is de term, ook voor burgers, de meest heldere manier om bevolkingsgroepen te onderscheiden? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.