‘D66, sultan onderscheiding afnemen is symboolpolitiek’

09 april 2019Leestijd: 2 minuten
Staatsbezoek van toenmalig koningin Beatrix aan Brunei in 2013 - ANP

D66 wil dat Nederland de onderscheiding die de sultan van Brunei kreeg in 2013 afneemt, omdat het land nieuwe shariawetten heeft ingevoerd. Homoseksuelen kunnen daardoor worden gestenigd. Bent u het eens met de oproep van D66, vroegen we u. Dit zijn de reacties.

Han Jeuring:

Er luidt een Nederlands spreekwoord: Eens gegeven blijft gegeven. Deze stelling onderschrijf ik dus niet.

Annette Schols:

Absoluut mee oneens! Dat zal absoluut geen centje indruk maken op die sultan. Waarschijnlijk is hij allang vergeten dat hij dat ding ooit heeft gekregen. Verder is het al een tijd geleden gebeurd. Veel ernstiger is inderdaad dat politici als dat mens van Kaag en ook Hennis zich diep vernederen door een kopdoek om te doen bij een bezoek. Verder vind ik het totaal hypocriet van die D66 figuur om hier zo’n ophef over te maken, terwijl er in ons eigen land zo verschrikkelijk veel mis gaat. Gaan jullie dat maar eens fijn oplossen zou ik zeggen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar ergens heb ik een donkerbruin vermoeden dat dat met deze minkukels niet gaat lukken.

Bob Lagaaij:

Nee, je niet belachelijk maken. Wie gaan we nog meer van onderscheidingen – de gewone burger denkt er het zijne/hare van – beroven? Maar goed: misschien kan minister Blok de ambassadeur ontbieden om onze Nederlandse opvattingen omtrent LHBT duidelijk te maken.

Frans Geurts van Kessel:

Op zich ben ik het, stomtoevallig, eens een keertje niet oneens met D66. Dat gezegd hebbende, hadden ze wel wat beter mogen uitkijken alvorens zo’n hoge onderscheiding aan zo iemand toe te kennen. Anderzijds geeft D66 op zijn zachtst gezegd, mixed signals af, door dit nu te stellen na onder meer het gedrag van Kaag in Iran en het wegkijken of zelfs vergoelijken in Nederland van openlijke homohaat en nog veel meer uitingen van de religie van de vrede waarbij multiculti altijd staat voor het streven onze eigen cultuur uiteindelijk het onderspit te laten delven.

J. Mulder:

Wat een symboolpolitiek. Het afnemen van die onderscheiding zal de sultan echt niet raken. Wat Brunei wel zal raken, zijn economische maatregelen. Maar ja, wij Nederlanders zijn handelaren en die nemen liever geen maatregelen die ons geld kosten. Dan zijn wij ineens niet zo moralistisch.

Het neemt niet weg dat D66 er voor de verkiezingen alles aan doet om bij de kiezer een onderwerp voor het voetlicht te krijgen waar niemand tegen kan zijn.

Wat wel opvalt bij D66 is dat sinds Jetten de partijvoorzitter is, LHBT-onderwerpen meer prominent aan de orde komen. Wil deze partij zich soms gaan profileren als de LHBT-partij?

Erik de Beer:

Waarom afnemen? Natuurlijk Ben ik tegen de sharia, echter is de sultan wel baas in zijn eigen land. Wie zijn wij dan in het westen om ons daar mee te bemoeien.