‘Vrijheid van meningsuiting is heilig, maar er zijn grenzen’

25 april 2019Leestijd: 3 minuten
De omstreden prediker Steven Anderson - AFP

De Amerikaanse prediker Steven Anderson (37) wil ‘zieltjes gaan winnen’ in Amsterdam. De voorganger van een Baptistenkerk in de staat Arizona is voorstander van de doodstraf voor homoseksuelen en ontkenner van de Holocaust. Moet hij bij de grens worden geweerd of heeft ook hij recht op vrijheid van meningsuiting? Dit vindt u.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

W. Seffelaar:

Als de man toegelaten wordt en de kans krijgt een of meer bijeenkomsten te organiseren krijgt de AIVD spotgoedkoop een beeld over zijn sympathisanten.

Die informatie kan van pas komen voor het nemen van preventieve maatregelen.

Annette Schols:

Deze man noemt zich christelijk maar hangt in feite het gedachtegoed van de islam aan. Hij is in ieder geval geen gematigde christen. Dit is een zogenaamde wolf in schaapskleren. Helemaal niks mee in discussie gaan. Lekker bij de grens tegenhouden. Dat hadden ze met duizenden anderen ook moeten doen.

Ron Coolen:

Deze man is natuurlijk een totale halve gare met een zeer verderfelijk gedachtegoed. Maar ja, er zijn nogal wat van zulke haatpredikers in dit land. Oké, ze zijn wat lastiger te verstaan dan deze. Maar de strekking is hetzelfde en die raaskallen elke vrijdag hun verderfelijke gedachtegoed af. Daar hoor ik COC nooit over. Dus nu ook niet moeilijk doen. En of je nu een christelijke haatprediker of moslim haatprediker bent: ik vind ze walgelijk.

Peter Wetzels:

Wie aanzet tot haat en oproept tot moord is in Nederland strafbaar. Zo iemand is hier nooit welkom.

Derhalve: einde discussie.

Pieter Sibinga Mulder:

Haatpredikers van welk geloof dan ook dienen volkomen genegeerd, in de gaten worden gehouden en beperkt in hun debiele uitingen. En als juist dit soort kwaadaardige types de wet ook maar met 1 cm overschrijden moeten ze keihard op- en aangepakt worden. Géén begrip, discussies en andere halfzachte aanpak, keihard optreden. Daarbij is het uiteraard wél zaak om er een goede definitie aan te geven zodat er geen mensen om verkeerde redenen worden opgepakt, het moet geen totalitaire staat, een Korea regime, of een staat zoals Iran worden! De vrijheid van meningsuiting is heilig, maar er zijn grenzen en aanzetten tot haat mag en kan nooit worden getolereerd.

Tidak Kelihatan:

Als hij dit wil verkondigen moet hij dat doen. Zolang hij niet oproept tot geweld moet het toegestaan zijn. En ja, dus ook zeer onsmakelijke opvattingen en (ojee) beledigingen.

Jan Bosman:

Natuurlijk mag de man komen vertellen en demonstreren wat een zieke geest hij is. Ik weet niet wat baptisten zoal voor ideeën hebben, maar toch zeker geen doodstraf. En over haat tegen homo’s heeft Jezus ook nooit gesproken. Als moslims zulke idiote dingen mogen verkondigen mag deze gek het ook. Maar laat dan wel een grote groep militante Holebi’s luid op de deur gaan bonken.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.