‘Aanslag in Utrecht beïnvloedt mijn keuze’

20 maart 2019Leestijd: 2 minuten
Slotdebat Nederland Kiest bij NOS aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen in 2019. Foto: ANP

Voorafgaand aan het NOS-verkiezingsdebat gisteravond mochten alle vijftien landelijke partijleiders hun zegje doen over de aanslag van maandag in Utrecht. De meesten beperkten zich tot oproepen tot saamhorigheid en steunbetuigingen aan de betrokkenen. Ook Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) betuigden steun, maar grepen de gelegenheid ook aan om zich uit te spreken over het kabinet en het immigratiebeleid.

Zo betichtte Wilders premier Mark Rutte (VVD) en CDA-leider Sybrand Buma van ‘krokodillentranen’ over de aanslag in Utrecht, omdat zij er volgens de PVV-leider ‘verantwoordelijk voor zijn (…) dat duizenden van die mensen hier in Nederland zijn binnengelaten’, doelend op de 37-jarige hoofdverdachte Gökmen T., die is geboren in Turkije. Ook zei Wilders dat minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) ‘de dader met een strafblad van hier tot Tokio een paar weken geleden heeft vrijgelaten’.

Even later was het woord aan Baudet. ‘Ik ben het eens met de heer Wilders,’ opende de Forum voor Democratie-voorman. ‘Het is wel het gevolg van bepaald beleid, dat nu al jaren gevoerd is,’ zei hij over de aanslag in de Utrechtse tram. ‘Morgen (20 maart – red.) kunnen we dus kiezen of dat beleid mag doorgaan, of dat we nu eindelijk onze criminaliteitscijfers echt serieus nemen, de integratieproblemen echt serieus nemen, en stoppen met die politiek van open grenzen.’

Klaver en Rutte nemen afstand: ‘ongepast’, ‘onaanvaardbaar’

Diverse politici die even later aan het woord kwamen, namen afstand van Baudet en Wilders. ‘Ik vind het buitengewoon ongepast hoe sommige collega’s van ons hier reageren,’ zei GroenLinks-leider Jesse Klaver, terwijl hij zich omdraaide naar Baudet en Wilders. ‘Dit is niet het moment voor politieke statements over het beleid wat we anders zouden willen zien.’

Zie hieronder het debat inclusief de uitspraken over de aanslag in Utrecht

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Premier Rutte, die even eerder al aan de beurt was geweest, kwam tijdens het eerste debat met SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen nog terug op de kritiek aan het adres van zijn kabinet(ten): ‘Ik vind dat niet aanvaardbaar, wat net gebeurde door Wilders en Baudet. Dat is mensen tegen elkaar opzetten, tegenstellingen aanwakkeren in een tijd waarin we elkaar moeten zien te vinden. Zeker na een gitzwarte dag als gisteren.’

Wat vindt u? Heeft de aanslag in Utrecht uw keuze voor de verkiezingen beïnvloed of staat de schietpartij los van de vraag op welke partij u gaat stemmen? Praat mee. Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.