‘Wapeninleveractie heeft weinig zin: criminelen geven ze niet op’

05 februari 2019Leestijd: 2 minuten
Opbrengst Rotterdamse wapeninleveractie

Inwoners van Rotterdam konden de afgelopen twee weken straffeloos hun wapens inleveren. Zo wil de politie meer conflicten en slachtoffers voorkomen in de stad waar zich het afgelopen jaar 71 schietpartijen voordeden.

De inleveractie onder de slogan ‘wapenbezit kent alleen verliezers’ liep tot afgelopen zondag. Bezitters moesten een afspraak maken met de politie, waarna die de wapens thuis kwam ophalen. Zo hoefden inwoners er niet mee over straat. Volgens de Rotterdamse politie is de actie een groot succes: in totaal zijn 262 wapens ingeleverd, waarvan 60 vuurwapens.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Behalve geweren en pistolen ook messen en honkbalknuppels ingeleverd

Maandag toonde de politie op sociale media beelden van de wapens die zijn ingezameld. Er zitten geweren en pistolen tussen, waarvan sommige zijn gebruikt bij het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ook boksbeugels, zwaarden, messen en honkbalknuppels stalde de politie uit.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt tegen dagblad AD dat criminelen niets hebben ingeleverd, maar dat justitie dat ook niet had verwacht. ‘Deze actie is vooral bedoeld voor bewustwording bij mensen dat wapens (…) een gevaar kunnen betekenen.’ Een politieman geeft de krant uitleg over de herkomst van diverse wapens die zijn ingeleverd. Zo geeft hij twee voorbeelden van ondernemers die met veel geld over straat moeten, bang zijn te worden overvallen en daarom een pistool aanschaften om zich te kunnen verdedigen. Zij hebben hun vuurwapens nu ingeleverd.

Wat vindt u? Is elk wapen dat wordt ingeleverd winst? Of is de actie zinloos omdat alleen brave burgers en niet de echte criminelen hun wapens inleveren? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.