‘Handjeklap OM en criminelen over strafmaat is goed idee…’

22 februari 2019Leestijd: 1 minuut
Foto: ANP

Een verdachte die een afspraak maakt met het Openbaar Ministerie over zijn straf: dat wordt binnenkort mogelijk in Nederland als het aan OM-topman Gerrit van der Burg ligt.

De Volkskrant bericht over dit plan van het Openbaar Ministerie. Uitgangspunt is dat de verdachte en het Openbaar Ministerie samen tot een concept-uitspraak komen met daarin ook een strafmaat. Deze uitspraak moet vervolgens door de rechter worden goedgekeurd. Als de rechter akkoord gaat, betekent dit een enorme versnelling van het strafproces (en de daarmee gemoeide kosten). Er hoeft geen onderzoek te worden gedaan , er hoeven geen getuigen te worden gehoord en er is slechts één zittingsdag nodig.

Dit handjeklap tussen OM en een verdachte is in andere Europese landen en de Verenigde Staten al gebruikelijk, schrijft de Volkskrant.

Er is ook kritiek op het plan. Door deze afspraken dreigt er een gebrek aan transparantie te ontstaan en slachtoffers kunnen bijvoorbeeld hun zegje niet meer doen in de rechtszaal.

Wat vindt u van dit plan? Een goed idee om de kosten beperkt te houden en criminelen zo snel mogelijk hun straf uit te laten zitten? Of moet de rol van de rechter niet zo drastisch beperkt worden? Praat mee!

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.