‘Poetin is een betere bondgenoot dan Trump…’

08 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Rutte en Poetin. Foto: ANP

De Russische ambassadeur in Nederland Alexander Shulgin heeft geen goed woord over voor de oproep van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Die riep onlangs in De Telegraaf op tot een boycot van Russisch gas.

‘Volgens schattingen zal de sterke vraag naar aardgas binnen de EU de komende twintig jaar aanhouden, terwijl de Europese gasproductie zal dalen, mede door de beëindiging van de gaswinning in Groningen,’ zegt Shulgin. Ondanks de inspanningen van de Nederlandse regering om over te stappen op duurzamere energiebronnen, blijft volgens de ambassadeur in de nabije toekomst gas onvervangbaar.

Lees ook deze column van Afshin Ellian: D66 en Poetin delen zelfde democratische ambities

Amerika is er alleen maar op uit zijn eigen gas te verkopen, betoogt Shulgin. ‘De prijs van het Russische aardgas is gemiddeld 30 procent lager dan die van Amerikaans vloeibaar aardgas. De heer Hoekstra roept op om financieel verlies te lijden, om solidariteit met de Verenigde Staten te tonen.’

‘In tegenstelling tot onze Amerikaanse collega’s, die in een misplaatste messiasrol proberen anderen de les te lezen en ze hun voorbeeld te laten volgen, heeft Rusland veel respect voor andere landen,’ sluit de ambassadeur af. ‘Nederland moet zelf bepalen wat beter voor het land is – het goedkope Russische of het dure Amerikaanse gas.’

De besluiten die president Donald Trump de afgelopen maanden nam, roepen vragen op over zijn loyaliteit aan zijn Europese bondgenoten. Zijn recente besluit om troepen terug te trekken uit Syrië is een goed voorbeeld van zijn keus vóór het Amerikaanse belang boven het Europese. Zorgelijk voor Europa, schreef René van Rijckevorsel daarover.

Wat vindt u? Moet Nederland zich meer richten op Rusland, zoals PVV-leider Geert Wilders eerder al bepleitte in Elsevier Weekblad? Of lopen we dan het gevaar dat de schuldigen aan de MH17-ramp nooit terechtstaan? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.