‘Kunstwerken schenken aan Nederlandse musea is de koninklijke weg’

10 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Prinsjesdag: Koninklijke familie zwaait vanaf Paleis Noordeinde

Kunstwerken die eigendom zijn van de koninklijke familie, waaronder een voorstudie van Peter Paul Rubens, worden deze maand in het buitenland geveild. Daarop is veel kritiek, onder meer van Nederlandse musea en van D66, dat premier Rutte verzoekt de Oranjes duidelijk te maken dat die kunst in Nederland hoort te blijven. Is het koningshuis daar inderdaad toe verplicht? Dit vinden onze lezers.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking. Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

 

Frans Geurts van Kessel

Die kunst moet niet aan of in het buitenland verkocht of geveild worden. Die kunst moet ook niet aan of in Nederland verkocht of geveild worden. Die kunst hoort teruggegeven te worden aan de bevolking van Nederland, die de betreffende kunst ook betaald heeft. Is het niet rechtstreeks, met andere woorden, uit de staatskas betaald, dan wel onrechtstreeks, omdat de Nederlandse belastingbetaler ook het salaris van alle leden van het koningshuis betaalt. Wat dus moet gebeuren, is dat deze kunst om niet ter beschikking gesteld wordt aan onze regering, en laat die dan maar bepalen welke kunst op welke plek het best tot zijn recht komt. Maar deze kunst was, is, en zal altijd zijn, eigendom van het Nederlandse volk.

Robbert van Ettekoven

Kunst is vaak een afschildering van een bepaalde cultuur. Met het verkopen van deze kunst, verkopen we dus ook een stukje van onze cultuur. Dat stukje cultuur is het zeker waard om bewaard te worden. Maar tegen welke prijs, dat is de vraag.

Peter Laman

Het enige dat telt is de eigendomsvraag. Als het officiëel eigendom van de Oranjes is, zijn ze vrij om het te verkopen aan wie ze willen. Als het van de staat is, zijn ze met deze actie schuldig aan diefstal/heling.
Helaas is er een absurde wet in dit land die de koning onschendbaar maakt. Dus als het staatseigendom is, is de premier verantwoordelijk.

M. Wentink

Er ligt zeker een morele verplichting de kunst eerst in Nederland aan te bieden! Vind het ook helemaal geen positief beeld van het paar geven dat ze dit niet zelf óók vinden, maar alleen gaan voor zoveel mogelijk winst! Het is toentertijd gekocht met geld uit de staatskas nota bene en ook nu worden ze nog steeds door ons onderhouden, het is moreel gezien dus niet hun bezit!De Oranjes schijnen ons jaarlijks bijna 6 keer zoveel als officieel begroot te kosten, zo’n € 350 miljoen. Heel pijnlijk dat we daar wel goed genoeg voor zijn, maar dat dit ons niet gegund wordt!

Bob Fleumer

De koninklijke weg was geweest de te veilen objecten te schenken aan Nederlandse musea als dank voor de goede zorgen van de Nederlandse bevolking.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.