‘Harbers had migranten Sea-Watch 3 nooit mogen opnemen…’

10 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Migranten verlaten de Sea-Watch 3 in de haven van Malta - EPA

Een ‘rottig’ besluit. En het is écht de allerlaatste keer. Dat zei staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) over het besluit van Nederland om zes migranten aan boord van het schip Sea-Watch 3 op te nemen. Wat voor precedent schept Nederland daarmee?

Met de in allerijl opgestelde verdeelsleutel kwam woensdag een eind aan de impasse waarin het schip met 49 migranten aan boord bijna drie weken lang verkeerde. Harbers liet weten dat hij baalt van deze ad-hocoplossing.

‘Een volgende keer zullen ze waarschijnlijk nog veel langer ronddobberen, want dan doet Nederland níet mee,’ reageerde de staatssecretaris. Europese landen zagen zich woensdag genoodzaakt een akkoord te sluiten omdat voor donderdag storm was voorspeld. Bemanningsleden van de Sea-Watch 3 noemden de situatie al dagen nijpend.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD), die zelf op Malta is, was ‘humanitaire nood’ de reden om de migranten opvang te bieden. ‘Het is hier heel slecht weer,’ aldus de minister. ‘Een groot aantal mensen op een schip in zo’n situatie, dat wens je niemand toe.’ Hoewel de Sea-Watch 3 onder Nederlandse vlag vaart, was Nederland als vlaggenstaat niet verplicht om een veilige haven voor de migranten te regelen.

Voor Harbers was het een harde eis dat diverse lidstaten van de Europese Unie (EU) zouden meedoen aan de opvang en dat die geografisch verspreid zou zijn. Liever had hij gezien dat er een structurele oplossing voor het probleem komt. Want na een principe-afspraak op de Europese top in juni vorig jaar lukte het EU-lidstaten onder voorzitterschap van Oostenrijk niet om de afspraken uit te werken en Europese asielregels op te stellen. ‘Juist omdat er steeds landen zijn die zeggen: laat mensen maar hier komen, gaat die structurele oplossing steeds verder op de lange termijn,’ zei Harbers.

Aan het besluit ging veel politiek getouwtrek vooraf. Malta wilde de migranten van de Sea-Watch 3 alleen toelaten tot de haven als lidstaten ook instemden met de opvang van nog 249 migranten die de laatste weken uit zee waren opgepikt. Het leeuwendeel van alle migranten gaat naar Frankrijk en Duitsland, Nederland ontfermt zich dus over zes personen.

Wat vindt u? Is het goed dat Nederland zich inspant voor migranten in humanitaire nood? Of had Harbers voet bij stuk moeten houden? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.