‘We moeten af van Russisch gas voor antwoorden over MH17…’

19 december 2018Leestijd: 2 minuten
Pete Hoekstra. Foto: AFP

‘Russische acties tegen het Westen blijven uit de hand lopen. Dit is niet het moment om Rusland een krachtig nieuw instrument te geven waarmee ze het Westen kunnen controleren, beïnvloeden en mogelijk beschadigen.’

Dat schrijft de ambassadeur van de Verenigde Staten Pete Hoekstra woensdag in een brief aan De Telegraaf. In de brief roepen de Verenigde Staten Nederland op om niet langer deel te nemen aan de Nord Stream-gaspijpleiding en sancties op te leggen aan iedereen die dat wel doet.

In de brief wijst Hoekstra op de Russische houding in het MH17-dossier en de recente hackpoging bij OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens

‘Nord Stream 2 zou de Russische president Poetin een nieuw wapen in handen geven om deze schandelijke acties voort te zetten. Rusland heeft energie al eens gebruikt als dwangmiddel om in het buitenland doelen te bereiken. In 2009 sloot het de energievoorziening naar Europa af.’

Kortom, de aanleg van de pijpleiding is een geostrategische dreiging en een gevaar voor de nationale veiligheid, concludeert Hoekstra. ‘Van MH17 tot Oekraïne moet Rusland verantwoordelijk worden gehouden voor zijn acties.’

Wat vindt u? Moeten we af van het Russische gas als we willen dat de verantwoordelijken voor de vliegramp ooit worden opgespoord en berecht? En als we af moeten van dat gas, naar welke energiebron moeten we dan overschakelen? Of is dat niet haalbaar en wil Trump ons vooral Amerikaans gas verkopen? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.