‘Als je aan vrijheid van meningsuiting morrelt, beperk je ook democratie’

05 november 2018Leestijd: 3 minuten
Geert Wilders (PVV). Bron: ANP

De koepel van Turkse moskeeën TICF wil een twitterverbod voor Geert Wilders. We vroegen u of zo’n oproep een streep is door de vrijheid van meningsuiting. Hierbij een aantal uitgelichte reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

 

Ad Karman

De islamitische landen zelf zijn een gevaar voor de mensheid en de islam is de grootste bron van ellende, denk alleen al aan Pakistan, Iran, Saoedi-Arabië, IS enzovoort. Er is geen enkel islamitisch land dat de toets van de moderne tijd, mensen- en vrouwenrechten kan doorstaan. En dan komen moskeeën, waar van alles fout aan is, met een Twitterverbod? Ook de haatpredikers hebben vrij spel, doorgedraaide islamisten en lustmoordenaars kunnen onder het mom jihad zich breed maken in tal van samenlevingen. Als Mohammed al beledigd kan worden, dan is het door de flaters in islamitische samenlevingen zelf. Nog pas liet Erdogan in Turkse moskeeën door kinderen toneelstukjes opvoeren die de inval in Syrië verheerlijkte, inclusief de gang naar het paradijs in geval van sneuvelen. Het is 2018 en moslims en de islam zijn geen stap verder gekomen.

Frederik Geubel

Vrijheid van meningsuiting hoort bij democratie. Als je aan die vrijheid morrelt beperk je ook de democratie. Ik vraag me af of dat nog wel gezien wordt door de overheid.

Kees Has

De vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting is bevochten door onze ouders, grootouders. Daar moeten wij trots op zijn. Blijf daarom van deze rechten af.

Kees van Mourik

Een niet-moslim, die zich enigermate over de historische Mohammed informeert, kan moeilijk anders concluderen dan dat die Mohammed, zachtjes uitgedrukt, een vreemde snaak was. Zo ook zouden niet-christenen, zich informerend over Jezus, kunnen concluderen dat die Jezus een vreemde snaak was. Het blijft opmerkelijk dat tegenwoordig, wanneer niet christenen iets lelijks over Jezus zeggen, er niet zo’n rumoer van collectieve beledigdheid uit de wereld van christenen wordt vernomen als er uit de moslimwereld opstijgt wanneer iemand het hart heeft iets lelijks, hoewel niet pertinent onwaars, over Mohammed te zeggen.Waar zit hem dat in? Ik ben geneigd dit toch aan een achterstand in beschavingsniveau toe te schrijven, in elk geval van die moslims die zich zo makkelijk en zo snel en zo enorm beledigd voelen.
Vraag is: als die achterstand in beschavingsniveau een gegeven is, wat doen we daar dan mee? Angstvallig vermijden dat de snel beledigde moslim ooit beledigd wordt? Mij dunkt dat dan het eind zoek is.

Frits W. van Dijk

De geschiedenis heeft laten zien hoe Turkse breinen werken. Ook wordt dit weer bevestigt door het knevelende regime van Erdogan. Turken willen die aanpak kennelijk ook opleggen aan Nederland. Deze ‘halve Nederlanders’ (ze hebben immers twee paspoorten) willen van twee walletjes eten: profiteren van ons liberale en presterende land in combinatie met repressie van wat hen niet schikt. De Nederlandse slapte en wegkijkerij geeft hen helaas een goede kans, naar ik verwacht.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.