‘Termijn overschreden? IND moet betalen …’

13 november 2018Leestijd: 1 minuut
Een asielzoeker in Ter Apel kreeg na diverse delicten drie maanden een gebiedsverbod voor de bebouwde kom opgelegd

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft dit jaar al een miljoen euro aan dwangsommen betaald vanwege ernstige vertragingen. De Volkskrant berichtte hierover dinsdagochtend.

De IND betaalt de dwangsommen omdat de dienst niet tijdig kon beslissen over verblijfsaanvragen van asielzoekers en statushouders. Een asielzoeker moet binnen zes maanden te horen krijgen of hij recht heeft op een verblijfsvergunning. Verstrijkt die termijn, dan kan een ingebrekestelling volgen, plus een verzoek om schadevergoeding.

Tot eind september waren er al 1.080 ingebrekestellingen ingediend en was dientengevolge 1.036.438 euro uitgekeerd aan asielzoekers. En over meer dan 3.600 zaken moet nog een uitspraak volgen. Het bedrag zal dus naar alle waarschijnlijkheid een stuk hoger worden voor 2018.

Hoge instroom in 2015

De achterstand wijt de IND zelf aan de hoge instroom van migranten in 2015. Ook zijn zaken soms erg complex en vergen extra tijd.

Aan u de vraag of u vindt dat asielzoekers recht hebben op deze dwangsommen. Moet de IND zich aan de regels houden en horen deze dwangsommen daar nu eenmaal bij? Of zorgt Nederland netjes voor iedereen die asiel aanvraagt en zouden daarom deze ‘boetes’ niet moeten worden opgelegd? Praat mee!

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.