‘Scholen moeten harder optreden bij geweld van scholieren tegen docenten’

28 november 2018Leestijd: 1 minuut
Foto: Unsplash

Steeds meer docenten voelen zich onveilig op school. Dat blijkt uit een enquête van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder meer dan duizend docenten in het voortgezet onderwijs.

Bijna een kwart (23 procent) van de ondervraagde docenten voelt zich minder veilig op school dan drie jaar geleden. Een kwart van de docenten (in 2015 was dit 22 procent) heeft in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met tegen henzelf gericht verbaal geweld door leerlingen. In veel gevallen wordt gescholden (22 procent), beschuldigd (15 procent) of gekritiseerd (14 procent). In 7 procent van de gevallen gaat het om bedreigingen.

Ook fysiek geweld komt voor, in één op de vijftig gevallen. Dan gaat het vooral om duwen en/of slaan.

Bekijk ook ons dossier: Beste Scholen 2018

Een werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid van de werknemers. In dit geval is de school dus medeverantwoordelijk voor het onveilige klimaat dat docenten ervaren. Moet er harder worden opgetreden bij verbaal of fysiek geweld van leerlingen tegen docenten? Praat mee met de Stelling van de dag:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de rubriek Reacties op de stelling.