‘Unilever bewijst ongelijk van Rutte over dividendtaks’

05 oktober 2018Leestijd: 2 minuten
Rotterdamse hoofdkantoor Unilever. Foto: ANP

Unilever zet voorlopig een streep door de plannen om het hoofdkantoor in Londen te sluiten en verder te gaan met maar één hoofdkantoor, in Rotterdam. Unilever heeft daartoe besloten na druk van de Britse aandeelhouders, die zich niet kunnen vinden in de plannen.

Dat betekent een klap in het gezicht van premier Mark Rutte (VVD). Die wilde zich met de afschaffing van de dividendbelasting juist inspannen voor een beter vestigingsklimaat voor grote bedrijven in Nederland. Bij het presenteren van de plannen ondervond hij veel weerstand. Zelfs grote bedrijven gaven aan dat afschaffing van de taks niet nodig is.

16 procent Nederlanders steunde afschaffing, VVD hield stug vol

Lees ook dit stuk van hoofdredacteur Arendo Joustra: Hou op met zeuren over dividendbelasting

In augustus bleek uit een peiling van Maurice de Hond dat maar 16 procent van de Nederlanders de afschaffing steunt, maar toch denkt de VVD niet dat er veel ophef over het besluit zal ontstaan. ‘Volgend jaar heeft niemand het er meer over,’ citeerde De Telegraaf een (anonieme) minister van de partij. Die zou bovendien teleurgesteld zijn dat er in media ‘een Oranjegevoel’ zou ontbreken.

Maar de afschaffing van de dividendbelasting heeft vrijwel geen rol gespeeld bij de overweging van de aandeelhouders. Zij maken zich zorgen over de mogelijkheid dat met de invoering van de ‘versimpelde bedrijfsstructuur’ – waarvan het sluiten van het Londense hoofdkantoor onderdeel was – hun aandelen op de Londense beurs minder waard zouden worden. Unilever heeft zowel in Londen als Amsterdam een beursnotering. Ook uitten verschillende aandeelhouders hun zorgen over de ontwikkelingen in Nederland om vooral de eigen economie te beschermen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver laat op Twitter weten dat hij in debat wil met Rutte om de afschaffing van de dividendbelasting terug te draaien.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wat vindt u? Moet Rutte de afschaffing van de dividendtaks heroverwegen? Of valt er wel wat te zeggen voor een cadeautje voor grote bedrijven? De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.