‘Een hoofddoek heeft geen plaats in het gemeentebestuur…’

03 oktober 2018Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

De Tilburgse wethouder Esmah Lahlah mag van het Tilburgse College van B en W een hoofddoek dragen. Dat tast de scheiding van kerk en staat aan, vindt Tilburger James Salam. Hij stapt naar het College voor de Rechten van de Mens.

Dat meldt het AD woensdag. Salam vindt dat Lahlah door een hoofddoek te dragen zich een representant toont van een godsdienst die intolerant is tegenover homoseksuelen, ongelovigen en andersdenkenden. Zij plaatst zo haar ‘religieuze ideologie’ boven de seculiere staat.

Salam vindt dat vooral het gemeentebestuur in de fout gaat door haar het dragen van de hoofddoek toe te staan. ‘Onze bestuurders nemen het op die manier niet zo nauw met onze seculiere principes en geven zo het verkeerde voorbeeld,’ zegt hij in de krant. ‘Ik zou evengoed een probleem maken van een bestuurder die een kruis draagt of een keppeltje.’ Salam zelf is van Indonesische herkomst en noemt zich ‘atheïst’. ‘Mijn vrouw is moslima, maar draagt geen hoofddoek.’

Burgemeester Theo Weterings (VVD) ziet geen probleem. ‘Tilburg is een zeer diverse stad met ruimte voor verschillende opvattingen. B en W zijn van mening dat een bestuurder moet worden beoordeeld op de ambities die hij of zij voor de stad heeft. En niet op zijn of haar uiterlijk of op een beeld dat een ander heeft van het geloof dat daarbij hoort.’

Lahlah werd in mei beëdigd als partijloze wethouder. Ze is verantwoordelijk voor arbeidsparticipatie, bestaanszekerheid en mondiale bewustwording.

Wat vindt u? Is iedereen vrij om te dragen wat hij wil? Of moeten openbare bestuurders neutraliteit uitstralen en zich onthouden van het dragen van een hoofddoek? De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.