‘Wie kampt met overgewicht moet hogere zorgpremie betalen …’

12 september 2018Leestijd: 2 minuten
Obesitas. Foto: ANP.

Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds de jaren tachtig is het percentage van mensen met matig of ernstig overgewicht bijna verdrievoudigd, van 5 procent naar 14 procent. Een op de vijf mensen kampt zelfs met obesitas – ernstig overgewicht.

Twee op de vijf Nederlanders met obesitas zijn ontevreden over hun gewicht, meldt het CBS. Een op de vijf mensen vindt het klaarblijkelijk geen probleem dat ze kampen met ernstig overgewicht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Mensen die te zwaar zijn, hebben meer kans op gezondheidsproblemen. Ze lopen meer kans op onder meer hart- en vaatziekten, suikerziekte, hartinfarcten en hersenbloedingen. Daarom doen mensen met overgewicht vaker een beroep op de gezondheidszorg.

Lees ook het commentaar: Het is weer zover: tijd voor ritueel alarm over veel hogere zorgpremie

‘Zorgpremie gaat volgend jaar fors omhoog’

Tegelijkertijd melden diverse kranten op basis van uitgelekte cijfers uit de Rijksbegroting, die dinsdag tijdens Prinsjesdag wordt gepresenteerd, dat de zorgpremie fors omhooggaat. Onder meer De Telegraaf en het AD schrijven dat het ministerie van Volksgezondheid uitgaat van zeker 10 euro per maand extra. Volgens andere ramingen zou het maandelijks zelfs gaan om 12 euro meer.

Hoewel het slechts gaat om schattingen, die later vaak naar beneden worden bijgesteld, lijkt het vast te staan dat u volgend jaar weer fors meer kwijt bent aan uw zorgverzekering. Voor een eerlijker verdeling van de zorgkosten, zou het een optie kunnen zijn om die groep – en anderen die ongezond leven, bijvoorbeeld rokers – meer zorgpremie te laten betalen. Zij maken immers meer gebruik van de gezondheidszorg. Is het eerlijk om Nederlanders die te zwaar zijn daarvoor te ‘straffen’ of juist niet?

Wat is uw mening hierover? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.