‘Grens aan bevolkingsgroei is noodzakelijk om Nederland leefbaar te houden …’

13 september 2018Leestijd: 1 minuut
De Hoogstraat in Rotterdam. Foto: ANP

Als het zo doorgaat met de bevolkingsgroei, telt Nederland in 2100 mogelijk 24 miljoen mensen, de helft allochtoon. Dat schreven Jan van de Beek en Jan Latten in het essay in Elsevier Weekblad.

De groei is het gevolg van meer vluchtelingen, arbeidsmigranten én de natuurlijke aanwas. De Nederlandse bevolking groeide de afgelopen paar jaar  met jaarlijks om en nabij 100.000 personen, in 2018 waarschijnlijk ook weer. Weliswaar komen er op dit moment minder asielmigranten, maar dat wordt gecompenseerd door meer arbeidsmigranten. Van grote invloed op de toekomstige Nederlandse samenleving, is dat de autochtone bevolking intussen krimpt.

Lees ook: Door snelle bevolkingsgroei al lang geen ‘stadsie’ meer

‘Je zou verwachten dat de politiek nadenkt over deze ontwikkelingen en gedachten formuleert over de optimale of wenselijke ­bevolkingsomvang en bevolkingssamenstelling. Een kennis­samenleving zou beide enigszins moeten kunnen sturen. Maar uit het feit dat de politiek geen urgentie voelt om te komen tot een lange­termijnvisie, mag je concluderen dat Den Haag kiest voor een laissez faire-benadering. Alsof het domweg het lot van Nederland is om een immigratieland te zijn’, schrijven Jan van de Beek en Jan Latten.

Wat is uw mening hierover? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.