‘Alle hulp die gegeven is, is bij de verkeerde personen terechtgekomen’

07 september 2018Leestijd: 4 minuten
Afrikaanse migranten komen aan in Zuid-Spanje - Foto: AFP

Een Marshall-plan voor Afrika. Dat idee werd tijdens de tiende HJ Schoo-lezing geopperd door de Duitse minister van Economie en Energie Peter Altmaier. De invloedrijke CDU-politicus sprak onder meer over de rol van Duitsland in Europa. Ook pleitte hij voor nauwere samenwerking binnen de Europese Unie (EU). Wij legden het idee vanochtend aan u voor. Maar u bent er niet gecharmeerd van blijkt uit de reacties …

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

 

Pieter Sibinga Mulder schrijft:

Europa heeft in de laatste 50 jaar al HONDERDEN MILJARDEN in het donkere continent Afrika gestopt. Deze druppel op de gloeiende plaat van Afrika dat verscheurd en verziekt wordt door corruptie, wanbeleid, tribalisme, racisme (tussen de zwarte bevolking onderling), wreedheid, oorlog en milieu/klimaat criminaliteit, etc. etc., hebben de situatie niet verbeterd laat staan dichter bij een oplossing gebracht. Het wordt tijd dat de westerse wereld afrekent met haar misplaatste schuldgevoel en afdoende maatregelen treft om de Afrikanen in Afrika te houden en niet naar Europa te laten komen. Laat deze mensen het maar dichter bij huis gaan proberen, Saudi Arabië en de puissant rijke Golfstaten, Iran of Pakistan bijvoorbeeld. Dan kan de wereld direct zien hoe deze gastvrije en vredelievende moslim landen met “vluchtelingen”omgaan !!

Cisca Mudde schrijft:

Immigratie stoppen, geld stromen stoppen! Geen Marshallplan! Laat men maar raad komen vragen aan EU hoe dit continent te ontwikkelen.

Gerard Oldenbeuving schrijft:

Jaren geleden werd al over gesproken om de schulden van de Afrikaanse landen hen kwijt te schelden. Vind ik een prima idee. Scheld hen alles kwijt. Maar dan handen weg compleet. Dan zullen ze hun eigen boontjes moeten doppen, zoals veel andere landen voor hen. Ook geen zieligheid premies/toelagen meer in de vorm van ontwikkelingshulp. Wat een arrogante bijdrage is dat. Voortgekomen uit ons meerderwaardigheid complex! Wie zegt dat zij dit moeten, dan wel nodig hebben? Veel Afrikaanse intellectuelen schreeuwen al jaren ” STOP HIERMEE!! Zo komen we NERGENS!” Laten we naar hen luisteren. Scheld hen alles kwijt, stop die vermaledijde ontwikkelingshulp en laat ze hun eigen boontjes doppen! Normale handelsbetrekking zonder subsidies! (Dit zeg ik overigens als een z.g. Gutmensch. In principe ben ik een follower van die linkse gast van een 2000 jaar geleden, JC)

M. de Wit schrijft:

Voor Afrika zou een modern soort kolonialisme wellicht de oplossing kunnen zijn. Een Westers land neemt -met instemming van de bevolking- de feitelijke leiding over van een Afrikaans land voor de duur van dertig jaar. Men schoolt de bevolking, roeit corruptie uit en bouwt aan een nationaal gevoel en onderlinge solidariteit. Ongeacht ras, stam, religie of herkomst. Als de mentaliteit niet verandert en de primitieve manier van denken niet verdwijnt, zal Afrika nooit welvarend worden. De inmiddels grotendeels islamitische landen zullen alleen welvarend kunnen worden als zij de zo populaire middeleeuwse versie van hun geloof afzweren. Maar wie dat wil, wordt met de dood bedreigd, dus dat zal niet gebeuren.

Chris Heskes schrijft:

De enige vooruitgang die Afrika ooit heeft gemaakt was gedurende het koloniale tijdperk. Nadat ze op eigen benen kwamen te staan is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Nadien zijn er vele biljoenen aan hulp gestuurd en het heeft voor geen gulden (of euro) geholpen. Maar het is de Linkse kramp waar men altijd weer in schiet. A) Er is een probleem. B) Daar gooien we een flinke zak geld naartoe. C) Is het probleem daarmee niet opgelost dan moeten er nog een paar zakken geld bij.
Illegaliteit niet te voorkomen ? Probeer eens illegaal Rusland binnen te komen ! Waarom kunnen zij waar wij niet toe in staat zijn ?
Onzin dus. Maar dan moet je wel maatregelen durven treffen, bijv illegalen in detentie plaatsen net zo lang tot ze meewerken aan terugkeer.
Asiel geweigerd, hoger beroep afwachten in detentie. Dan neemt de animo daarvoor vanzelf af.

Marga van Doorn schrijft:

Het zou Afrika het meest helpen als ze beginnen met geboortebeperking. Er is daar een bevolkingsexplosie gaande. Hoe moeten al die mensen aan eten en aan werk komen? Alle financiële hulp die tot nu toe gegeven is is in de zakken van de verkeerde personen terecht gekomen. De landen in Afrika die weinig tot geen ontwikkelingshulp ontvangen zijn genoodzaakt om zelf een sterke economie op te bouwen en slagen daar ook in. Zie Nigeria.

Sjoerd Schreuder schrijft:

Het Marschall plan kwam voor Nederland neer op 3 jaar lang zo’n 5% van het BNP. En NL zat boven het gemiddelde wat het kreeg.

Volgens mij hebben we de afgelopen 30 jaar zulke percentages aan veel landen gegeven. Dus dat Marshall plan is er al tig keren geweest – en het heeft niets geholpen.

Twan Hendriks schrijft:

Het is niet onze taak om de bewoners van Afrika perspectief te geven. Dat is de taak van alle Afrikaanse regeringen. Maar wat Europa nu moet doen is stoppen met corrupte regeringen te versterken door ontwikkelingshulp te geven waardoor Afrikaanse leiders ondanks dat hun landen een grote puinzooi zijn toch rijk kunnen worden. Ze hebben daarvoor dus geen welvarend land nodig. Ontwikkelingsgeld spekt hun bankrekeningen. Subsidies (Marshallplan) maken alles kapot.Gratis geld voor de onderdrukkers. We blijven maar geloven in onze ouden foute denkwijzen.

Het eerste wat we dus moeten doen om Afrika te helpen is stoppen met geld sturen.
Daarna moeten we democratische alternatieven voor de huidige leiders steunen. Wanneer er geen geloofwaardige democratische alternatieven zijn moeten we dat ook erkennen en ze dan maar laten gaar stoven in hun sop. We kunnen nu eenmaal geen ijzer met handen breken.
Vervolgens moeten we onze grenzen versterken en beter bewaken.

Maar we moeten ons vooral realiseren dat democratie niet te exporteren is. Democratie zit tussen de oren.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.