KNVB: ministerie adviseerde sport en politiek te scheiden

07 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De voetbalbond KNVB kreeg bij het bepalen van een reactie op de kwestie rond Vitesse-speler Dan Mori het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om ‘sport en politiek’ gescheiden te houden.

Dat zegt de voetbalbond in reactie op uitspraken van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) die maandagavond in tv-programma Knevel & Van den Brink kritiek had op de reactie van de voetbalbond. Een woordvoerder van het ministerie wil dinsdag nog niet reageren.

Contact

Dijsselbloem vertelde gisteren dat het ministerie contact heeft gehad met Vitesse, maar dat de voetbalclub heeft gezegd dat er contact zou worden opgenomen met de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat gebeurde allemaal op de dag van vertrek.

De voetbalbond kan zich niet afzijdig kan houden van politieke kwesties, vindt Dijsselbloem. ‘Bijna alles in het leven is politiek, dus waar bemoei je je dan wel mee? De KNVB bemoeit zich ook met racisme en discriminatie, op en rond het veld. Dit lijkt me daar een voorbeeld van.’ Vitesse had volgens hem een duidelijk signaal af moeten geven: ‘Je hebt ons allemaal te accepteren, of we gaan niet.’

Laf

Hij is het dan ook eens met de kritiek van CDA, PVV en VVD op Vitesse. De Arnhemse voetbalclub besloot toch af te reizen naar de Verenigde Arabische Emiraten, ondanks de weigering van dat land om voetballer Dan Mori toe te laten.

Zo noemde het CDA Vitesse een club ‘zonder ruggengraat‘. PVV-leider Geert Wilders vindt Vitesse ‘laf’, omdat de club ‘de jodenhaat’ van de Emiraten zou accepteren.

Wereldvoetbalbond FIFA is ontstemd over de handelwijze van de Verenigde Arabische Emiraten om Mori de toegang tot het land te ontzeggen. Alle spelers moeten in staat worden gesteld om zonder enige vorm van discriminatie overal ter wereld te kunnen voetballen, laat de bond weten aan de NOS.