Zonderland, Vos en ‘Blade babe’ Van Rhijn winnaars Sportgala

17 december 2013Leestijd: 2 minuten

Wielrenster Marianne Vos en turner Epke Zonderland werden dinsdag op het jaarlijkse Sportgala verkozen tot de sportman en -vrouw van het jaar. Ook ‘Blade babe’ Marlou van Rhijn viel in de prijzen: zij werd voor de tweede maal verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar.

Tijdens het jaarlijkse Sportgala van het NOC*NSF, in de Amsterdamse RAI, werden de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt. Epke Zonderland, die als laatste de sportman van het jaar-trofee kreeg uitgereikt, noemt het ‘uniek’ dat hij voor de vierde keer de prijs kreeg, net als in de voorgaande twee jaren en 2009.

‘Voor mij was het een keuze mij nu meer op mijn studie te richten’, zei Zonderland, die hoopte dat hij op die manier bij de volgende Olympische Spelen alle tijd heeft om te trainen. Hij werd dit jaar onder meer wereldkampioen op de rekstok, de laatste eretitel die eerder nog ontbrak.

Het jaar na de Spelen

Vos, die in 2008 en 2009 ook al sportvrouw van het jaar werd, is dit jaar wereldkampioen veldrijden en op de weg geworden. Toch sprak haar succes voor de wielrenster niet voor zich.

‘In een na-olympisch jaar was het best moeilijk voor mij. Dat laat ook zien dat het toch niet allemaal vanzelf gaat. Gelukkig stond ik er wel op het juiste moment, maar dit geeft deze prijs voor mij wel extra veel waard,’ zei Vos toen zij de prijs kreeg.

Marlou van Rhijn

‘Blade babe’ Van Rhijn, die vorig jaar ook al paralympisch sporter van het jaar werd, vond het jaar na Londen vooral ‘bizar, zo’n jaar na Londen waarin je eigenlijk niets meer voor jezelf kan doen’ en is ‘super trots’ op haar prijs.

Van Rhijn werd dit jaar wereldkampioen atletiek op de 100 en 200 meter en verbeterde het wereldrecord op de 100 en 400 meter.

Sportploeg en coach

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, die dit jaar verrasten met de wereldtitel, werden sportploeg van het jaar.

Schaatscoach Gerard Kemkers werd coach van het jaar. Hij droeg zijn prijs op aan TVM, het bedrijf dat na veertien jaar stopt met het sponsoren van het schaatsteam.