UEFA voert vanaf volgend seizoen bloedcontroles in

23 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Het Europese voetbalorgaan UEFA is overstag. Vanaf volgend seizoen zullen voetballers die uitkomen in Europese toernooien worden onderworpen aan bloedcontroles.

Dat heeft de secretaris-generaal van de UEFA Gianni Infantino op een persconferentie in Londen bekendgemaakt.

‘We willen er alles aan doen om onze sport schoon te houden,’ zei de Zwitser.

De UEFA experimenteerde tijdens de Europese Kampioenschappen van 2008 en 2012 al met de bloedtests en gaat ze vanaf volgend seizoen invoeren voor deelnemers aan de Champions League en de Europa League. ‘We denken dat dit het goede moment is,’ zei de Zwitserse bestuurder.

Doping

De UEFA doet er alles aan om het publiek te tonen dat het dopinggebruik in de sport serieus aanpakt. Toch komen de bloedcontroles rijkelijk laat. De verhalen over dopinggebruik in het voetbal gaan al sinds de jaren ’90 rond. Italiaanse justitie stelde al vast dat de Turijnse ploeg Juventus tussen 1994 en 1998 oneigenlijke middelen heeft gebruikt.

Fuentes

De Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes zou naast wielrenners ook voetballers van Real Madrid, Barcelona en Valencia hebben geholpen bij het kunstmatig verbeteren van de prestaties.

Het antwoord ligt in de ruim tweehonderd bloedzakken afkomstig uit de ijskast van de Spanjaard. Het Spaanse Openbaar Ministerie ging onlangs in beroep tegen het vonnis om dit bewijsmateriaal met oog op privacy te laten verwijderen.