Arrestaties bij feestelijke huldiging kampioen Ajax

05 mei 2013Leestijd: 2 minuten

Bij de Amsterdam Arena en op het Leidseplein in Amsterdam heeft de politie enkele tientallen Ajax-supporters gearresteerd. Het Amsterdamse kampioensfeest verloopt verder zonder veel incidenten.

Aanvankelijk keek de politie toe hoe honderden Ajax-aanhangers naar het Leidseplein waren gekomen om daar de kampioenswedstrijd tegen Willem II op schermen te kijken.

Maar toen er zware vuurwerkbommen in het stadscentrum werden afgestoken, grepen ze toch in. De politie verrichtte arrestaties vanwege afsteken van vuurwerk, openlijke geweldpleging, vechtpartijen en belediging. Twee agenten raakten gewond door rondvliegend glaswerk en vuurwerk.

Buiten de stad

Geheel tegen de zin van de gemeente en de politie in zijn de Ajax-fans toch op het Leidseplein afgekomen voor het kampioenschapsfeest.

Om problemen te voorkomen heeft de gemeente de huldiging net als vorig jaar naar het grasveld naast het Ajax-stadion verplaatst. Toen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA), zelf fanatiek Ajax-supporter, het podium opkwam, werd hij net als vorig jaar getrakteerd op een striemend fluitconcert.

Spanning

Het feest verliep verder relatief rustig. De politie schat dat er ongeveer 50.000 mensen bij de huldiging aanwezig waren.  Zowel in de stad als bij het stadion verliep het feest verder zoals het hoort, gemoedelijk en zonder veel incidenten.

‘Enkele kleine vechtpartijen konden in de kiem worden gesmoord, mede door inzet van de eigen ordedienst van de supportersaanhang,’ zei een woordvoerder van de politie.

Winst

De Ajacieden wonnen zondagmiddag met gemak met 5-0 van Willem II. Voor de tegenstander betekende dit onmiddellijke degradatie.

In Eindhoven wist PSV met een nipte winst op NEC de tweede plaats op de ranglijst veilig te stellen. PSV werd geholpen door concurrent Feyenoord dat in Den Haag inspiratieloos met 2-0 ten onder ging.

Stunt

Onderin zorgde RKC voor een stunt door te winnen van Vitesse. Hiermee blijft de ploeg uit Waalwijk zeker in de Eredivisie.

Dat geldt niet voor Roda JC en VVV Venlo. Zij zullen nacompetitie moeten spelen.