VVD accepteert naheffing, maar waar wordt hij van betaald?

29 november 2014Leestijd: 2 minuten

De VVD legt zich neer bij de naheffing van 642 miljoen die Nederland moet betalen aan Brussel.

Een motie om het bedrag niet te betalen werd zaterdag tijdens een partijcongres in Amsterdam met ruime meerderheid verworpen. 77 procent van de leden stemde tegen. Een grote meerderheid wees ook een motie af om extra bezuinigingen door te voeren als de naheffing dan toch wordt betaald.

Niet nodig

Het kabinet reageerde aanvankelijk nog woedend op de naheffing.

Vorige week werd bekend dat Nederland de naheffing toch nog voor het einde van het jaar gaat betalen, ondanks het feit dat het kabinet toestemming kreeg van de Europese Commissie om in termijnen te betalen.

Ook werd de deadline voor betaling uitgesteld tot 1 september 2015. Het kabinet acht het echter niet nodig om hier gebruik van te maken: het betalen van de naheffing schijnt zonder extra bezuinigingen te kunnen omdat er sprake is van ‘financiële meevallers’ in de najaarsnota.

Meevallers

De ‘meevallers’ in kwestie zijn onder meer afkomstig uit een vervroegde aflossing van staatssteun van ING. De bank maakte onlangs een restbedrag van ruim 1 miljard aan steun, premie en rente over, aldus Het Financieele Dagblad.

Ook kwam er dit jaar geld binnen naar aanleiding van de Icesave-affaire.

Op het hoogtepunt van de kredietcrisis schoot de Staat 1.4 miljard euro voor aan Nederlandse spaarders die een rekening hadden bij de IJslandse bank Icesave.

Ruim 800 miljoen euro daarvan betaalde Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave, al eerder aan Financiën terug. Het restant van meer dan 600 miljoen euro werd aan het eind van afgelopen zomer aan marktpartijen en investeerders verkocht.

VVD-Kamerlid Mark Harbers benadrukte zaterdag tijdens het partijcongres dat het om een eenmalige betaling gaat en dat ook de meevallers eenmalig zijn. De Europese Commissie heeft aangegeven ‘diepgravend onderzoek’ te doen om dit soort nare verrassingen in de toekomst te kunnen voorkomen.