Van Agt kritisch over Rutte: waar is empathie voor Palestijnen?

16 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Een oud-premier zegt zelden wat over het werk van zijn opvolgers, maar Dries van Agt (CDA) vond het nu wel tijd om wat van zich te laten horen. De oud-premier is het niet eens met de uitlatingen van premier Mark Rutte (VVD) over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Van Agt, die zich vaker inzet voor de Palestijnen, reageert in zijn brief op het interview van de NOS met Rutte. De premier wees er toen op dat Hamas raketten op Israël schiet vanuit gebieden waar ziekenhuizen en scholen zijn. De terreurorganisatie gebruikt zo Palestijnen als menselijk schild.

Proportioneel

Van Agt wil dat niet aannemen: ‘Je beticht dus de machthebbers in Gaza ervan dat ze lanceerinstallaties opzettelijk hebben geplaatst naast of vlakbij scholen en ziekenhuizen. Berust die claim op onafhankelijke bronnen, of op wat Israëlische functionarissen je hebben ingefluisterd?’

Ook Van Agt vindt dat Israël het recht heeft op zelfverdediging, maar dat moet wel ‘proportioneel‘ zijn. Er zijn inmiddels meer dan tweehonderd Palestijnen om het leven gekomen. ‘Is dat proportioneel?’ vraagt Van Agt de premier.

‘Het is ontluisterend dat je die vraag bevestigend hebt beantwoord – meer dan honderd Palestijnse doden vind jij “niet disproportioneel”. Dat is schokkend.’

Empathie

Van Agt veroordeelt de raketbeschietingen door Hamas, maar ‘verlies de verhoudingen niet uit het oog’, schrijft de christen-democraat. ‘Je sprak over Israëls recht op zelfverdediging, maar miskende dat dit recht uitgeoefend moet worden binnen de kaders van het internationaal recht.’

Wat de oud-premier vooral opviel in het interview en wat hem heeft verontrust ‘is het ontbreken van enige empathie met het immense leed van de weerloze Palestijnen’.

Internationaal recht

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben al jaren verzuimd actie te nemen tegen de afsluiting van de Gazastrook, schrijft Van Agt. ‘Israëls blokkade van Gaza komt neer op collectieve bestraffing en vormt aldus een ernstige schending van het internationaal recht.’

Tot slot schrijft Van Agt dat Israël dagelijks het internationaal recht schendt met de bouw van nederzettingen en het vasthouden van Palestijnse gevangenen, ‘velen in administratieve detentie’. ‘Waarom laat je nooit daarover de vonken van je verontwaardiging van het scherm spatten?’