Verheijen (VVD): ‘Boosheid over Europa moet je niet wegpoetsen’

12 december 2013Leestijd: 2 minuten
''

Het is zinvol te praten over voor- en nadelen van de Europese Unie en over de angsten en boosheid jegens Europa, bijvoorbeeld in de discussie rond arbeidsmigratie en open grenzen die soms criminaliteit meebrengen.

Die boosheid en angsten ‘moet je niet wegpoetsen’, zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen deze week in een interview met weekblad Elsevier. ‘Ook zij die enorm pro-Europees zijn, moeten beseffen dat er veel te repareren valt.’

Waardevol

In het interview noemt Verheijen de Britse premier David Cameron een ‘waardevolle bondgenoot’. Maar tot zijn verdriet was de reactie uit Brussel op het pleidooi van de premier over het inperken van immigratie er een van afhouden en afkeuren.

Zulke reacties zullen de steun voor Europa verder uithollen, zegt Verheijen. ‘De democratische vervreemding maakt het draagvlak fragiel en Europa kwetsbaar.’

Eurofielen

In november kwam de VVD’er in het nieuws doordat hij zijn mening gaf over ‘eurofielen‘, die volgens hem een groter gevaar vormen voor de Europese eenheid dan rechtspopulisten en eurosceptici als Marine Le Pen. Voor de suggestie dat hij daarmee vooral op Guy Verhofstadt, voorstander van een federaal Europa, doelde, bood Verheijen al snel zijn excuses aan.

Hoewel Verhofstadt binnen de VVD op kritiek kan rekenen, heeft de liberale europarlementariër vorige week woensdag wel steun verworven van VVD-leider Mark Rutte. Verhofstadt wil graag voorzitter worden van de Europese Commissie.

Verheijen sprak in het interview ook zijn zorgen uit over de Brusselse plannen om de Europese Unie uit te breiden en over zijn rol als Europawoordvoerder in de VVD-fractie, waar hij naar eigen zeggen van geniet.