Pensioenakkoord tussen kabinet en oppositie zo goed als rond

17 december 2013Leestijd: 1 minuut

Het kabinet sluit woensdag een akkoord over verlaging van de pensioenopbouw met D66, ChristenUnie en SGP. Volgens ingewijden zijn de partijen het dinsdag al vrijwel eens geworden.

Woensdag sluiten het kabinet en de pensioenwoordvoerders van de vijf fracties naar verwachting een definitief akkoord.

Maar als het Woonakkoord dinsdagavond- of nacht wordt verworpen door de Eerste Kamer door een mogelijke tegenstem van PvdA-senator Adri Duivesteijn, dan ontstaat er vermoedelijk een wel heel ingewikkelde situatie. De vraag is dan of ook het Pensioenakkoord nog wel wordt gesloten.

Steun

Het kabinet onderhandelt al weken over het pensioenplan met de drie oppositiefracties. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben steun van de oppositie nodig omdat zij geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.

Het wetsontwerp om de jaarlijkse pensioenopbouw te verlagen, liep in oktober vast in de Eerste Kamer, omdat er toen geen meerderheid bestond voor de plannen van staatssecretarissen Frans Weekers (VVD, Financiën) en Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken).

Besparing

De plannen moesten een besparing van 2,8 miljard opleveren, de grootste uit het regeerakkoord. Het kabinet wilde dat vanaf 2015 jaarlijks nog maar 1,75 procent van het inkomen fiscaal voordelig zou kunnen worden gespaard voor het pensioen.

Dat is nu nog maximaal 2,25 procent. De oppositiepartijen in de Eerste Kamer vonden de ingreep veel te ver gaan, en eisten een hogere pensioenopbouw.