Oud-Kamerlid Huizing zat met drank op achter het stuur

07 december 2013Leestijd: 2 minuten

Het opgestapte VVD-Kamerlid Matthijs Huizing legde vrijdag zijn werk als volksvertegenwoordiger neer, omdat hij recent is betrapt op autorijden na het drinken van te veel alcohol. Zijn positie werd daardoor onhoudbaar.

‘Recent ben ik aangehouden met een alcoholpromillage dat zich boven de toegestane hoeveelheid bevond. Aangezien ik de VVD-lijn onderschrijf dat juist volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag moeten zijn, is dit voor mij aanleiding geweest mijn Kamerlidmaatschap neer te leggen,’ verklaart Huizing.

Speculaties

Met zijn verklaring maakt Huizing het einde aan de onduidelijkheid die er rondom zijn onverwachte vertrek uit het parlement bestond. Vrijdag liet de VVD’er aan partijgenoot en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg weten per direct uit de Kamer te gaan. Hij wilde toen niet laten weten waarom hij plotseling stopte.

Verschillende VVD’ers, onder wie oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas en europarlementariër Hans van Baalen, hadden om opheldering gevraagd.

Huizing zegt dat hij omwille van zijn gezin geen nadere uitleg had willen geven, maar dat alle ‘speculaties’ hem hebben doen besluiten open te zijn over de reden. De Telegraaf schreef zaterdag al dat hij was betrapt op autorijden met te veel alcohol in zijn bloed.

Media en Sport

De 53-jarige Huizing was lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD sinds oktober 2010. Hij trad toe tot het parlement toen enkele partijgenoten in kabinet-Rutte I zitting namen. In de Tweede Kamer voerde Huizing het woord over Media en Sport.

Hij is na Johan Houwers het tweede VVD-Kamerlid dat opstapt na de aanscherping van de integriteitsregels binnen de VVD. In mei werd daartoe besloten op het partijcongres, nadat verschillende VVD’ers zoals Jos van Rey en Ricardo Offermanns in opspraak waren gekomen.